Menu
Regissør Halfdan Ullmann Tøndel under presentasjonen av hvilken film som blir Norges bidrag til Oscar-utdelingen. Lederen for den norske Oscar-komiteen, Kjersti Mo (t.h), kunngjorde torsdag at hans siste film «Armand» blir Norges kandidat. Foto: Thomas Fure / NTB

«Armand» blir Norges Oscar-kandidat

«Quislings siste dager» og «Sex» var også med i kampen, men til slutt ble det filmen «Armand» som ble valgt ut som Norges Oscar-håp.

Av NTB | 19.09.2024 14:11:17

Kultur og underholdning: Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel og har Renate Reinsve som hovedrolleinnehaver. Filmen handler om en skoleelev og et foreldremøte som kommer ut av kontroll.

– Årets norske Oscar-kandidat er et friskt pust, en film med stilsikkert vågemot og imponerende rolletolkninger. Den belyser et komplisert tema fra stadig nye innfallsvinkler, og den overrasker og berører sitt publikum med kreative iscenesettelser av hovedpersonenes emosjonelle prosesser, sier den norske Oscar-komiteen, som ledes av Kjersti Mo, om filmen i en pressemelding.

Tidligere i år fikk Ullmann Tøndel den prestisjetunge prisen Caméra d’Or under filmfestivalen i Cannes for nettopp «Armand».

– Det er helt fantastisk. Jeg kan ikke helt tro det. Det har vært en fantastisk gjeng som har lagd filmen. Det at vi har fått det til, gjør meg stolt, sier Ullmann Tøndel til NRK etter at Oscar-utvelgelsen ble kjent torsdag.

Filmen tar for seg de siste månedene av Vidkun Quislings liv, fra han ble pågrepet 9. mai, én dag etter frigjøringen, og til han ble dømt og henrettet som landsforræder den 24. oktober 1945 på Akershus festning i Oslo.

I «Sex» spiller Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise to feiere som snakker om diverse komplikasjoner i sexlivet – både i drøm og virkelighet. Filmen stakk av med Amanda-seieren her hjemme i fire kategorier: beste regi, beste hovedrolle, beste birolle og beste filmmanus.

Oscar-utdelingen finner sted 2. mars i Los Angeles.

Tidligere har disse norske filmene vært nominert til Oscar som beste internasjonale film:

* «Ni Liv» (1957)

* «Veiviseren» (1987)

* «Søndagsengler» (1996)

* «Elling» (2001)

* «Kon-Tiki» (2013)

* «Verdens verste menneske» (2022)

«Armand» fikk hard konkurranse fra «Quislings siste dager» og «Sex» om å bli Norges Oscar-kandidat. Førstnevnte har Erik Poppe som regissør, og hovedrollen gestaltes av Gard Bjørnstjerne Eidsvold.

Alle internasjonale Oscar-bidrag skal vurderes av en internasjonal komité som etter hvert skal lage en kortliste på 15 filmer. Listen vil deretter kuttes ned til fem offisielle nominasjoner, som offentliggjøres 17. januar.

Flere nyheter: