Menu
Witold Banka, presidenten i Det internasjonale antidopingbyrået, registrerte fem tilfeller under Paris-lekene. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Ny rapport: Fem positive dopingprøver under Paris-OL – 40 regelbrudd før lekene

Fem utøvere avga positive dopingprøver under sommerens OL i Paris. De tilhørte idrettene judo, friidrett, vannsport og boksing.

Av NTB | 19.09.2024 14:01:19

Sport: En oppsummerende rapport fra Det internasjonale testbyrået (ITA), som hadde det overordnede ansvaret for antidopingarbeidet under lekene i Frankrike, ble lagt fram torsdag.

Den viser også tilfellene av brudd på antidopingreglene som ble registrert i opptakten til OL.

«ITA kan rapportere over 40 brudd på antidopingregler som stammer fra testaktivitetene som ble implementert på vegne av våre partnere i forkant av lekene knyttet til idrettsutøvere som sannsynligvis skulle delta (i Paris),» heter det.

Ifølge ITA ble det samlet inn i alt 6130 prøver i løpet av OL-perioden i juli og august. De stammet fra 4150 forskjellige utøvere.

Nasjonene som ble testet hyppigst var dem med de største troppene i Paris: USA, Frankrike, Kina, Australia og Storbritannia.

ITA opplyser at nesten 90 prosent av utøverne som konkurrerte under OL ble testet minst én gang i oppkjøringen.

De fem positive testene i Paris stammer fra to judoutøvere, samt én utøver i friidrett, vannsport og boksing. Stoffene som ble oppdaget var anabole steroider og et vanndrivende middel.

Prøvene som ble tatt under Paris-lekene, samt utvalgte prøver fra oppkjøringen, vil nå bli lagret i ti år. De kan gjenåpnes og analyseres på nytt når bedre tester utvikles og ny kunnskap dukker opp.

Testbyrået ITA ble opprettet av Den internasjonale olympiske komité i 2016 for at antidopingarbeidet skulle ledes ha en uavhengig instans.

Å teste nesten 39 prosent av deltakerne i lekene var en økning på fire prosent sammenlignet med sommer-OL i Tokyo i 2020 og ti prosent høyere enn i Rio i 2016, ifølge testbyrået.

Utøverne, som kom fra Afghanistan, Bolivia, Kongo, Irak og Nigeria, ble enten nektet å konkurrere eller fikk resultatene sine strøket i etterkant. De er nå gjenstand for disiplinærsaker.

(©NTB)

Flere nyheter: