Menu
Ledelsen i Norges Fotballforbund møtte folkene bak Saudi-Arabias VM-søknad onsdag. President Lise Klaveness og generalsekretær Karl-Petter Løken. Foto: Terje Bendiksby / NTB

NFF møtte Saudi-Arabias VM-søkerkomité: – Har ennå ikke bestemt oss

Norges Fotballforbund og de øvrige nordiske forbundene møtte onsdag folkene bak Saudi-Arabias VM-søknad og fikk informasjon om søknaden.

Av NTB | 18.09.2024 19:01:20

Sport: – Vi møtte en engasjert og godt forberedt delegasjon som svarte utfyllende på alle våre spørsmål. Vi i NFF hadde forberedt oss grundig til møtet og delte våre vurderinger med våre nordiske kollegaer i forkant, sier generalsekretær Karl-Petter Løken til Idrettspolitikk.no etter møtet i Cannes i Frankrike.

– Det var et bra møte i den forstand at vi fikk møte toppledelsen i det saudiske fotballforbundet sammen med budkomiteen, som er tilknyttet forbundet, sier fotballpresident Lise Klaveness til TV 2.

– Det er en helt annen situasjon enn i Qatar-VM. Saudi-Arabia har allerede innført mange reformer på rettslig nivå knyttet til blant annet minstelønn, kafalasystemet og beskyttelse av arbeidere når det er varmt.

– Foreløpig har saudierne bare gitt oss en kontekstanalyse, den samme som ligger i budboken. Den sier mye om juridiske forhold hvor det er etablert viktige reformer knyttet til minstelønn, forbund mot tvunget arbeid og andre ting, men hvor vurderingene av faktiske forhold er mer begrenset, sier Løken til Idrettspolitikk.no.

– Vi tar saken opp til diskusjon i styret på et senere tidspunkt, etter at vi har fått Fifas egen vurdering av budene.

Fifas evaluering av budet ventes i slutten av november eller begynnelsen av desember.

– Vårt fokus inn i møtet var spesielt rettet mot Fifas lovbestemte krav til potensielle VM-verter, herunder krav til å vurdere risiko for brudd på menneskerettigheter, sier Løken til Idrettspolitikk.no.

Under Fifa-kongressen i desember skal også formell tildeling av VM i 2030 skje. Til det mesterskapet er eneste søker en samarbeid mellom seks land på tre kontinenter: Marokko, Spania, Portugal, Paraguay, Uruguay og Argentina.

NFF har ennå ikke bestemt om man vil stemme for Saudi-Arabias søknad om VM i 2034, som det skal stemmes over på en digital ekstraordinær Fifa-kongress 11. desember.

Det var Danmarks fotballforbund som tok initiativ til møtet med saudiene, som er eneste søker til VM i 2034.

(©NTB)