Menu
ARKIVBILDE: E. Solberg / Radio Haugaland

Åpen dag på brannstasjonen

Åpen dag på brannstasjon arrangeres i uke 38 over hele landet som en del av Brannvernuka, og markerer starten på Nasjonal brannøvelse.

Av Egil M Solberg | 16.09.2024 21:04:14

Brannøvelse: Nær 400 brannstasjoner over hele landet inviterer til åpen brannstasjon i forbindelse med Brannvernuka – og tidspunktet er ikke tilfeldig.

Høsten markerer nemlig inngangen til den tid på året hvor vi bruker mer strøm og levende lys, og antall boligbranner øker derfor ofte.

– I Haugesund åpner Haugesund brannstasjon portene lørdag 21. september kl. 11-14 for både små og store som har lyst til å komme og oppleve livet på brannstasjon. Åpen brannstasjon er en god tradisjon, og en viktig arena for å gi nyttig informasjon om brannforebygging, sier Øystein Fonnes, avdelingsleder forebyggende i Haugesund brannvesen.

Mye å lære for store og små.

– På åpen brannstasjon får små og store lære om brannsikkerhet. Det blir muligheter for å ta brannmannstest og prøve brannslokking, besøke kjekke utstillere – og ikke minst kommer Bjørnis kl. 12 og kl. 13. Vi håper mange tar turen, og er klare for et storinnrykk – men vi oppfordrer flest mulig til å bruke bena, sykkel eller kollektivt for å komme seg til brannstasjonen, eller parkere i god avstand for eksempel ved Rossabø eller Håvåsen skole, sier Fonnes.

Øvelse gjør mester

Skoler, barnehager og mange virksomheter har krav på å gjennomføre jevnlige brannøvelser. Det samme kravet gjelder ikke i private boliger, til tross for at de fleste farlige branner oppstår nettopp der.

Årlige øvelser der man bor bidrar derfor til at flere vet hva man skal gjøre om ulykken først er ute. Det oppfordres derfor til at alle melder seg på Nasjonal brannøvelse.

Tips til brannøvelse hjemme:

En brannøvelse behøver ikke være komplisert eller innebære fysisk evakuering. Det er ofte godt å starte med en prat om hvordan man kan unngå brann, og hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne.

* Ta en prat med hele familien, f.eks. ved middagsbordet om hva man skal være ekstra påpasselig med for å unngå brann.

* Prat om hva man skal gjøre om det likevel begynner å brenne, hva om det begynner å brenne mens man sover? Hører alle røykvarsleren? Tenk gjennom ulike scenarier. Hva om det brenner i trappa? Hva er alternative rømningsveier ut? Er det små barn, avtal gjerne hvem som tar ansvar for hvilket barn og snakk med barna om at de ikke må gjemme seg om det blir dramatisk.

* Bli enige om en sikker møteplass ute som alle kjenner godt, for eksempel ved postkassen eller det store treet på motsatt side av veien.

* Sjekk ut ulike rømningsveier og at de fungerer. Klarer alle komme seg ned brannstigen?

* Sjekk at røykvarslerne fungerer som de skal.

* Vit hvor brannslokkeutstyret er plassert og hvordan det brukes og sjekk at det ikke er gått ut på dato.

* Evaluer øvelsen etter gjennomføring. Oppdager dere at ting ikke fungerer som dere hadde tenkt, er det viktig å justere planen og rette eventuelle feil.

Om Brannvernuka

Brannvernuka er et samarbeid mellom Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Gjensidigestiftelsen, samt brannvesen over hele landet.

Flere nyheter: