Menu
Grunnleggeren av Airbnb og daglig leder Brian Chesky presenterte sommerprogrammet for årets korttidsferier 1. mai i Los Angeles. Når tar Hellas og andre land grep for å demme opp for boligmangelen som kommer i kjølvannet av masseturismen. Foto: Jordan Strauss/AP Images for Airbnb / NTB

Hellas tilbyr skattelettelser for å bremse korttidsutleie og Airbnb

Greske myndigheter tilbyr tre års skattelette til leilighetseiere som slutter med Airbnb og heller satser på langtidsutleie. Målet er å avhjelpe boligmangel.

Av NTB | 13.09.2024 17:51:29

Politikk: Mange av Europas mest ettertraktede turistdestinasjoner, som Kanariøyene, Berlin, Lisboa og Firenze, har allerede tatt grep for å regulere det galopperende markedet for korttidsutleie.

Innbyggere i de mest trafikkerte turistmålene klager over at det snart er umulig å skaffe seg et vanlig leieforhold fordi mange huseiere hiver seg på Airbnb-markedet.

– Dette er en stor sak og et alvorlig problem. Dagens praksis endrer landskapet i byene. Der hvor det sto tradisjonelle bygninger, reiser det seg nå moderne blokker som er skreddersydd for korttidsleie, sier den 58 år gamle Penny Platanitou.

Lave lønninger, høy inflasjon, og mangel på tomter og en enorm vekst i korttidsutleie har forsterket boligkrisen i Hellas, der regjeringen fortsatt sliter med ettervirkningene av en nesten ti år gammel gjeldskrise.

– Hellas er med i gruppen av land der boligmangelen de siste år har gjort livet uholdbart for vanlige familier, sa sosialminister Sofia Zacharako da hun presenterte de nye tiltakene fredag.

Lederen for samfunnskontakt i Airbnb-systemet i det sørlige Europa, Valentina Reino, sier at selskapet er innstilt på å samarbeide med greske myndigheter om «målrettede og tilpassede» løsninger.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis sa i forrige uke at regjeringen planlegger å øke beskatningen på korttidsutleie og stanse utstedelsen av nye tillatelser i det sentrale Aten. Mange innbyggere hilser tiltakene velkommen.

Familier med lave inntekter, unge par og studenter er blant dem som er hardest rammet av mangel på normalt prisede boliger. Regjeringen har brukt 2,2 milliarder euro til å subsidiere lån slik at unge kan komme seg inn på boligmarkedet. Ytterligere 2 milliarder skal brukes på par inntil 50 års alder.

(©NTB)

Flere nyheter: