Menu
Den europeiske sentralbanken (ESB) setter ned renten ytterligere. Foto: Frank Rumpenhorst / dpa via AP / NTB

Den europeiske sentralbanken kutter renten igjen

Den europeiske sentralbanken (ESB) setter ned renten til 3,5 prosent. Det er det første rentekuttet siden juni, som da var det første på fem år.

Av NTB | 12.09.2024 14:20:16

Økonomi og næringsliv: ESB senket innskuddsrenten til 3,75 prosent i juni, og en rekke eksperter trodde på et nytt rentekutt i september.

Kuttet på ytterligere 0,25 prosentpoeng er i tråd med det som var ventet, og skjer etter at inflasjonen i eurosonen i august ble målt til å være på det laveste nivået på tre år.

Likevel mener sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank at ESB har en defensiv tone.

– Sentralbanken er svært sparsommelige med å flere rentehint og er tydelig redde for å love for mye. Det er likevel ingenting fra rentemøtet som endrer forventningene om flere rentekutt i høst, sier Knudsen.

Han tror rentekuttet er med på å påvirke Norge Banks rentemøte senere i uken.

– Dette innleder en uke der internasjonale rentekutt står i kø. Det øker definitivt presset på Norges Bank før torsdagens rentemøte.

Tolvmånedersinflasjonen var i august på 2,2 prosent, mens den måneden før var på 2,6 prosent.

Rentenivået er stadig langt høyere enn for få år siden. I 2022 var den på rekordlave -0,5 prosent, i et forsøk på å få fart i økonomien etter koronapandemien. Etter Russlands invasjon av Ukraina ble den hevet til 4 prosent.

Flere nyheter: