Menu
Oslo 20240909. Paraplyer i Karl Johans gate i Oslo. Meteorologene har sendt ut gult og oransje farevarsel for regn i deler av landet. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mer sol mot helgen – men sommervarmen uteblir

Helgen blir solfylt, men sommervarmen kommer ikke tilbake, sier Meteorologisk institutt etter dager med regn og kaos.

Av NTB | 11.09.2024 17:20:00

Vær: – Etter regn kommer sol, lover meteorolog Charalampos Sarchosidis.

Styrtregn med påfølgende ras og stengte veier har preget nyhetsbildet de siste dagene. Samtidig har Nord-Norge fremdeles nydelige sommerdager, og helt øst i Finnmark er det noe så uvanlig som ekstrem brannfare i september. Spennvidden for været i Norge er nesten total ved inngangen til høsten.

– Vi legger bak oss noen veldig regntunge døgn, men heldigvis blir det mindre og mindre nedbør de neste dagene, sier meteorologen.

– Temperaturene kommer derimot ikke opp til de samme nivåene som forrige helg. Det vil bli mellom 15 og 18 grader, 20-tallet ser ikke ut til å slå inn, sier Sarchosidis.

Også for Midt-Norge vil nedbøren dominere været fram mot helgen, selv om det vil bli lengre mellom bygene.

– Her hadde det vært fint med noe regn på grunn av faren for skogbrann, sier Sarchosidis.

Onsdag hadde Tromsø sin 40. sommerdag for 2024, altså med temperaturer over 20 grader.

Han forteller at det vil blåse en del og at temperaturene derfor vil falle noe også i de nordligste fylkene.

Oppe i fjellene i Sør-Norge begynner det å lakke mot kaldere tider. Over tusen meter har minusgradene meldt sin ankomst på nattetid, og det kan bli fare for snø på de alle høyeste fjellovergangene.

– Vi ser at den første snøen har kommet på kameraene vi har plassert ute i fjellet, sier han.

Sørlandet og Østlandet får mer og mer sol inn mot helgen. Bygene vil avta, og fredag og lørdag blir det fint. Vestlandet vil fortsatt være preget av regn noe lenger, men også der vil det bli lengre mellom bygene mot helgen.

De nordligste fylkene, og spesielt Finnmark, er derimot preget av helt andre værforhold enn sør i Norge. Der er det fraværet av regn som er et problem, og i Øst-Finnmark advares det om skogbrannfare.

– Rekorden er jo slått for lengst – det har aldri vært så mange sommerdager, og nå er vi langt ute i september. Vi har heller ikke vært vant til å se nordlys i 20 graders varme, sier meteorologen.

(©NTB)

Flere nyheter: