Menu
Tysklands statsminister gikk hardt ut mot høyresiden, både den ytterliggående og den mer moderate, da han talte i nasjonalforsamlingen i Berlin onsdag. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Hardtslående Scholz langer ut mot høyresiden

Tysklands statsminister Olaf Scholz går hardt ut mot både Alternativ for Tyskland (AfD) og den borgerlige opposisjonen og forsvarer regjeringens asylpolitikk.

Av NTB | 11.09.2024 11:48:28

Politikk: I onsdagens parlamentariske debatt kalte han valgresultatet i Sachsen og Thüringen for deprimerende og anklaget sterkt høyreorienterte AfD for å ha «gårsdagens syn på menneskeheten».

– Vi vil aldri bli vant til det, sa Scholz om AfDs kraftige framgang i de to delstatene øst i Tyskland.

Scholz’ sosialdemokratiske parti SPD, samt De grønne og Fridemokratene, utgjør sammen trepartiregjeringen. Alle gikk tilbake i de to delstatsvalgene 1. september.

Til gjengjeld sikret AfD seg førsteplassen i Thüringen og en sterk andreplass i Sachsen.

Scholz brukte også debatten til å forsvare regjeringens innvandringspolitikk og framholdt at tysk økonomi har behov for høyt utdannede utlendinger.

Men han tok også til orde for strengere kontroll med hvem som kommer til landet – to dager etter beskjeden om at Tyskland innfører passkontroll til sine ni naboland, alle medlemmer av EU med unntak av Sveits.

– Vi er et land som tilbyr beskyttelse til dem som er politisk forfulgt, som løper for livet, som må redde sine liv, og det er grunnlovfestet. Vi tar ikke dette opp til debatt, sa Scholz.

– Åpenhet til verden er derfor nødvendig. Men åpenhet til verden betyr ikke at alle som vil, kan komme. Vi må kunne velge hvem som kommer til Tyskland Jeg sier dette tydelig her, sa Scholz.

– Du er den type politiker som tror han har løst innvandringsspørsmålet med et intervju i Bild am Sonntag, sa Scholz sarkastisk.

Tirsdag kveld ble det meldt om fullt sammenbrudd i samtaler mellom regjeringspartiene og den borgerlige opposisjonen der målet var å finne et felles ståsted i innvandrings- og asylpolitikken.

– Det finnes ikke noe land i verden der antall innbyggere i arbeidsdyktig alder krymper og som har økonomisk vekst. Det er sannheten vi står overfor, hevdet Scholz.

Han rettet også krass kritikk mot den borgerlige opposisjonslederen Friedrich Merz, som han hevder spiller teater og i bunn og grunn er uinteressert i seriøse samtaler om innvandringspolitikken.

(©NTB)

Flere nyheter: