Menu
Nicolai Tangen er sjef for oljefondet. Foto: Heiko Junge / NTB

Nordmenn flest mener oljefondet bør holde seg unna bedrifter som investerer på okkupert område

Seks av ti norske velgere mener oljefondet bør unngå bedrifter som investerer på okkuperte områder.

Av NTB | 11.09.2024 11:28:38

Økonomi og næringsliv: I tillegg mener 81 prosent at oljefondet ikke bør investere i bedrifter som helt eller delvis bidrar til brudd på menneskerettigheter, viser undersøkelsen Respons Analyse har gjort for Kirkens Nødhjelp.

– Undersøkelsen viser en solid ryggdekning for oljefondet til å trekke seg ut av alle investeringer som er med på å opprettholde den ulovlige okkupasjonen av de palestinske områdene, sier Kirkens Nødhjelps generalsekretær Dagfinn Høybråten.

9 prosent mener at oljefondet verken bør droppe investeringer i bedrifter som investerer i okkuperte områder, eller som bryter menneskerettighetene.

– Etter FN-domstolens (ICJ) rådgivende rettsuttalelse i sommer om at okkupasjonen av de palestinske områdene er ulovlig, er risikoen for medvirkning til grove og systematiske brudd på Vestbredden betydelig, sier Høybråten.

Etikkrådet for Statens pensjonsfond Utland (oljefondet) anbefalte nylig Norges Bank å utelukke enkelte selskaper som støtter Israels virksomhet i de okkuperte palestinske områdene. Dette kom som et svar på uttalelsen fra FN-domstolen.

40 prosent mener dessuten at oljefondet må droppe å kjøpe seg inn i bedrifter som investerer i kull.

Undersøkelsen ble foretatt av Respons Analyse i perioden 28. august til 3. september. 1056 personer har svart.

(©NTB)

Flere nyheter: