Menu
Adrian Newey går til Aston Martin. Foto: Luca Bruno / AP / NTB

Formel 1-kuppet et faktum – mesterhjerne og tittelgarantist får drømmelønn i Aston Martin

Adrian Newey har løftet den ene Formel 1-stjernen etter den andre til VM-tittel. Nå har Aston Martin sikret seg ingeniørguruens tjenester. Lønn: Opp mot 420 millioner.

Av NTB | 10.09.2024 12:15:36

Sport: Det britiske laget og eier Lawrence Stroll bekrefter tirsdag at de har ansatt ettertraktede Newey. Han begynner 1. mars neste år.

– Adrian Newey har hatt stor innvirkning på alle team han har gått til. Jeg er sikker på at Aston Martin vil være med å kjempe om enkeltseirer og VM-tittelen i framtiden. Kanskje allerede neste år, sier Viaplay-ekspert Thomas Schie til NTB.

Det skapte stor oppmerksomhet i Formel 1-miljøet da det tidligere i år ble kjent at 65-åringen var ferdig i Red Bull-systemet. Newey har vært sett på som en ingeniørguru og hovedmann bak Max Verstappens eventyrlige suksess.

– Hvorfor Newey tar dette valget, vet ikke jeg, men han kan være viktigere for Aston Martin enn alle verdens førere. Og kan gjøre at Alonso, Stroll – eller en helt ny AM-fører – blir verdensmester, skriver Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen på X.

– Jeg er henrykt over å bli del av Aston Martin. Jeg har blitt enormt inspirert og imponert over lidenskapen og engasjementet som Lawrence bringer til alt han er involvert i, sier Newey.

– Lawrence er fast bestemt på å skape et lag som slår resten av verden. Aston Martin har på plass alle de viktigste delene av infrastrukturen som trengs for å gjøre teamet til et VM-vinnende lag. Jeg ser veldig fram til å hjelpe til med å nå det målet, legger han til.

Umiddelbart etter at Red Bull-exiten ble kjent, startet spekulasjonene om hva Newey skulle gjøre i framtiden og hvem som eventuelt ville slå kloa i ham.

Den siste tiden har det fra ulike hold kommet meldinger om at briten fra neste sesong blir å se i Aston Martin-systemet, og mandag melder PA at teameier Lawrence Stroll har planer om å presentere lagets kupp tirsdag.

Newey hadde jobbet for Red Bull i nesten to tiår da han ga seg tidligere i år. I etterkant har det vært meldt om den reneste budkrigen om 65-åringens tjenester.

Nyhetsbyrået PA skrev mandag at Aston Martin skal ha inngått en avtale som vil bety at Newey tjener rundt 20 millioner pund, tilsvarende 283 millioner kroner, i året. Lønnen kan bli løftet til 30 millioner pund dersom han får suksess.

Newey får i tillegg en eierandel i teamet.

Aston Martins førerduo vil også neste sesong bestå av teameier Strolls 25 år gamle sønn Lance og superveteranen Fernando Alonso (43). Sistnevnte har kontrakt ut 2026-sesongen.

Neweys første VM-tittel som ingeniør kom da han helt tilbake i 1992 bidro sterkt til at Nigel Mansell knuste all motstand i sin Williams-bil. Senere sto han også bak titler til Alain Prost, Damon Hill og Jacques Villeneuve i det samme teamet.

I 1997 ble ingeniør-kunstneren så overtalt av Ron Dennis til å gå til McLaren. Ett år senere tok finske Mika Häkkinen den første av flere titler.

I årene som fulgte, var Newey med på å forvandle Red Bull fra et energidrikkeselskap til et storteam i Formel 1. Sebastian Vettel vant fire VM-titler på rad mellom 2010 og 2013.

De siste årene har Max Verstappen dominert sporten, også han med Newey som bakmann.

Red Bull-sjef Horner avviste nylig at motgangen laget har opplevd den siste tiden, må ses i sammenheng med Neweys avgang.

Verstappen står uten seier på seks strake VM-runder foran Aserbajdsjans Grand Prix i Baku kommende helg.

Hovedpersonen selv gleder seg til det nye kapittelet.

Ferrari, som får Lewis Hamilton inn i stallen neste sesong, skal blant annet ha vært interessert. Hamilton har ikke lagt skjul på at han ønsker å jobbe med Newey og har sagt at det ville være et privilegium.

I 2006 hadde Newey etablert seg som den mest ettertraktede hjernen i Formel 1-sporten, og Red Bull-toppen Christian Horner fikk milliardæren Dietrich Mateschitz til å åpne sjekkheftet for å sikre seg suksessmannens underskrift.

(©NTB)

Flere nyheter: