LIVESENTER
Menu
Erling Braut Haaland scoret for Norge. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

VAR reddet Norge-seier mot Østerrike – Erling Braut Haaland matchvinner

En til da nesten usynlig Erling Braut Haaland ga Norge 2-1-seier over Østerrike i nasjonsligaen. Målet ble godkjent etter flere minutters VAR-titting.

Av NTB | 09.09.2024 22:45:52

Sport: Spissen viste hva han kan da Jostein Gundersen i det 80. minutt brøt foran en motspiller og lempet ballen inn i feltet. Han tok ned ballen, kjempet den forbi Stefan Posch, holdt Leopold Querfeld unna og listet den forbi keeper fra kort hold.

Linjemannen sto med flagget oppe for offside, og jubelen stilnet dermed fort. Men takket være VAR var ikke håpet ute. Målet ble sjekket i flere minutter, og til slutt signaliserte dommeren scoring. Dermed kunne lagkameratene storme til og feire med Haaland etter hans 32. landslagsmål, ett bak rekorden til Jørgen Juve.

Ståle Solbakken sa at han ut fra Haalands kroppsspråk trodde at det var offside, men igjen viste superspissen en helt egen evne til å holde seg på rett side.

– Etter fire minutters gjennomgang mente dommerne åpenbart å se at Leo Querfelds føtter var litt nærmere mål enn Haalands, og dermed tapte vi kampen, sa Østerrikes landslagssjef Ralf Rangnick.

– Men uansett om det var offside eller ikke, var det ikke godt forsvarsspill.

Haaland hadde kapteinsbindet da han avgjorde kampen, etter at Martin Ødegaard måtte ut med et smertefullt og overtråkk. Også Andreas Hanche-Olsen måtte ut med en vond smell i en kamp der Norge alt i alt vant fortjent.

Lagkaptein Ødegaard tråkket over i en duell med Christoph Baumgartner snaut midtveis i 2. omgang. Han holdt seg for ansiktet og ble trøstet av keeper Ørjan Nyland og klappet på av Baumgartner før han ble støttet av banen.

– Jeg kan ikke si noe om skadens omfang, men han hadde det veldig vondt og kunne ikke fortsette, sa Solbakken.

Felix Horn Myhre ga Norge en tidlig ledelse, men Marcel Sabitzer utlignet før pause i regnværet på et fullsatt Ullevaal.

Seieren betyr at Norge er tre poeng foran Østerrike etter de to første rundene i nasjonsligaen. Slovenia kommer til Ullevaal til toppkamp 10. oktober. Med seier vil Norge ligge godt an foran den vanskelige bortekampen mot Østerrike i Graz tre dager senere.

Alexander Sørloth blomstret ved siden av Erling Braut Haaland og herjet med østerrikerne innledningsvis. Han leverte strålende forarbeid til Felix Horn Myhres ledermål i det 9. minutt.

Det var Brann-spilleren som fant Atlético Madrid-spissen på egen halvdel. Derfra satte Sørloth fart og fosset forbi Nicolas Seiwald før han skar innover på banen og fortsatte å føre ballen i høyt tempo. Han spilte til Myhre, som brukte to berøringer før han fra 16-meterstreken skjøt i hjørnet.

Østerrike kom som ventet ut med sitt høye og aggressive press, men de norske greide stadig å dra av motspillere og skape ubalanse, og ballen gikk raskt framover. Gjestene var på hælene i første halvdel av omgangen, selv om det ikke ble mer enn halvsjanser ut av det.

I det 37. minutt utlignet Borussia Dortmund-spiller Sabitzer. Han ble spilt fram på siden i feltet i en lite stram norsk bakre firer, og Gundersen nådde ikke fram med taklingsfoten. Skuddet gikk mellom beina på Ørjan Nyland.

Framspillet fra Patrick Wimmer var innom Baumgartner før ballen havnet hos Sabitzer. Målet ble VAR-sjekket for mulig offside ved Baumgartners berøring, men ble godkjent ganske raskt.

– Vi startet veldig bra, men klarte ikke å opprettholde defensiv intensitet i 4-4-2. Jeg burde kanskje ha endret litt før, men vi overlevde til pause. Så samlet vi oss i pausen og la en ny strategi, og i 2. omgang var vi best og kontrollerte kampen, sa Solbakken.

Det var spilt bare noen få minutter av omgangen da Nusa satte fart på en kontring og serverte Ødegaard i god posisjon. Kapteinen måtte avslutte med høyre, og skuddet gikk utenfor.

Norge fortsatte å presse, og i det 55. minutt levde gjestenes høyreback Philipp Mwene veldig farlig da han felte Thorsby stygt ved sidelinjen. Han hadde gult kort allerede og kunne godt fått ett til. Rangnick gjorde nok lurt i å bytte ut Mwene rett etterpå.

Ødegaard ble hjulpet av banen i det 67. minutt, men Norge sluttet ikke å føre kampen. Seks minutter senere holdt litt Nusa-magi på å sende Norge foran igjen. Han satte fart mellom to motspillere, vendte bort en tredje og fyrte løs mot nærmeste hjørne, men keeper Pentz kom i veien.

Norge fortsatte å jage muligheter, og til sist vippet marginene Norges vei da Haaland ble matchvinner.

Veldig slitne norske spillere greide deretter å frede målet gjennom sju tilleggsminutter slik at de kunne feire foran fansen.

Hanche-Olsen fikk en hodesmell da han kolliderte med Sander Berge i første omgang, og Østerrike benyttet stopp i spillet mens han fikk behandling til å justere seg inn i kampen etter å ha havnet kraftig på hælene.

For første gang på tre år sendte Ståle Solbakken en spissduo på banen. Han pusset støvet av 4-4-2-formasjonen han brukte en del ganger i sitt første år som landslagssjef, og fra start så det veldig bra ut.

Hanche-Olsens hodesmell etter 21 minutter ble et vendepunkt. Midtstopperen kolliderte med lagkamerat Berge midt på banen og fikk en stygg smell. Han prøvde å spille videre, men måtte to ganger sette seg ned, og siste gang måtte han hjelpes av banen og erstattes av Jostein Gundersen, som ble kastet inn uten oppvarming.

Han gjorde ytterligere to bytter ved pause og la om til 4-5-1. Inn kom Morten Thorsby for å krige på midten og Antonio Nusa for å plage østerrikerne på kant.

(©NTB)

Flere nyheter: