Menu
Obduksjonsrapporten slår fast at ingenting tyder på at Hvaldimir ble skutt. Foto: Jørgen Ree Wiig, Fiskeridirektoratet / AP / NTB

Ingen funn fra obduksjonen tyder på at Hvaldimir er skutt

I den foreløpige obduksjonen av hvithvalen Hvaldimir tyder ingenting på at den ble skutt. Politiet foretar derfor ikke aktiv etterforskning.

Av NTB | 09.09.2024 13:35:38

Kuriosa og kjendiser: – Obduksjonen viste at magesekken hans var tom. I tillegg var de fleste organer brutt ned. Det er ikke noe i undersøkelsene som er gjort, som bygger opp om at det er menneskelig aktivitet som direkte har medført Hvaldimirs død, sier Amund Preede Revheim, leder ved Nordsjø- og miljøseksjonen ved felles etterretning og etterforskningsenhet i Sørvest politidistrikt.

Politiet kommer derfor ikke til å foreta aktiv etterforskning av saken. Veterinærinstituttet har varslet at endelig obduksjonsrapport kommer i løpet av to uker.

– Vi har nå mottatt en rapport om foreløpige undersøkelser fra Veterinærinstituttet, og det er ingen funn fra obduksjonen som tyder på at Hvaldimir er skutt, legger Preede Revheim til.

Hvalen hadde noen synlige sår på utsiden av huden, men disse er helt overfladiske. Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer ikke med hva som har forårsaket disse skadene, men fastslår at skadene ikke har påvirket vitale organer eller er av dødelig art.

– Det er gjort en grundig undersøkelse av hvalen. Obdusentene har gått over hele Hvaldimir på utsiden, og det er ikke funnet tegn til ytterligere ytre skader, skriver de videre.

– Tilleggsopplysningene om at en pinne er funnet i munnen på Hvaldimir, må det også gis bedre informasjon om. Politiet opplyser ikke hva slags relevans det har. Fra politiets pressemelding sies det at magen til hvalen var tom, men siden dette er en hval som har overlevd å være i langt dårligere hold enn det han var funnet i, er heller ikke relevansen til dødsårsak tydelig rundt denne opplysningen, sier leder Siri Martinsen.

I forrige uke mottok politiet en anmeldelse fra Noah og OneWhale, som mistenkte at hvithvalen var ulovlig avlivet ved skudd.

Noah – For dyrs rettigheter, som sammen med OneWhale anmeldte forholdet, mener politiets pressemelding gir flere spørsmål enn svar.

Flere nyheter: