Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte mandag Kinas president, Xi Jinping, i Beijing. Støre er i Folkerepublikken Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser med Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Støre i Kina: Ble en mer direkte samtale med Xi denne gangen

Mandag møtte Jonas Gahr Støre (Ap) med Kinas president Xi Jinping i Beijing. – En god samtale, oppsummerer statsministeren.

Av NTB | 09.09.2024 12:15:36

Krig og konflikter: På NTBs spørsmål om hvordan han opplevde tonen i møtet da han tok opp kritikk av Kina, svarte Støre følgende:

– Den var god, åpen og ærlig. Det er noe med når man møter noen for andre gang. Selv om det har gått noen år – blir det en annen tone over bordet. Samtaler med kinesisk motpart blir noen ganger veldig manusdrevet, men det slapp vi her.

– Han og jeg snakket egentlig sammen over bordet, som simultanoversettelsen gjorde mulig. Da ble det en mer direkte samtale enn bare opplesning fra hver vår side. Sånn sett var det en god samtale, sier han.

Møtet mellom Støre og Xi fant sted i det såkalte statlige gjestehuset i Beijing. De to møttes også i 2010, da Xi nylig var blitt Kinas leder og Støre var utenriksminister.

Under møtet tok de opp flere temaer. Støre løftet blant annet sine bekymringer for krigen i Ukraina og hva han tenker om Kinas rolle i konflikten.

(©NTB)

Flere nyheter: