Menu
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter Kinas president, Xi Jinping, i Beijing. Støre er i Folkerepublikken Kina for å markere 70 år med diplomatiske forbindelser med Norge. Foto: Heiko Junge / NTB / POOL

Støre tok opp Ukraina-krigen i møtet med Kinas president Xi Jinping

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) snakket om Ukraina-krigen med Kinas president Xi Jinping.

Av NTB | 09.09.2024 10:25:56

Politikk: – Så gjelder det også noen av de enorme internasjonale sikkerhetsproblemene. Krigen i Ukraina, Koreahalvøya, og den fredelige løsningen av problemene i Sør-Kinahavet, ramset Støre opp som saker Kina spiller en viktig rolle i.

Statsministeren gikk også inn på Kinas rolle i å håndtere klimaendringene og regulering av kunstig intelligens.

Møtet mellom Støre og Xi finner sted i det såkalte statlige gjestehuset i Beijing. De to møttes også i 2010, da Xi nylig var blitt Kinas leder og Støre var utenriksminister.

– Presidenten er også velkommen til å besøke Norge, svarte Støre.

Tidligere har Støre gjort det klart at han vil ta opp Ukraina med Xi. Overfor NTB beskrev han mandag Kina som Russlands nærmeste partner, og landet som har størst mulighet til å påvirke Ukraina-krigen.

Tonen mellom de to beskrives som vennlig, men høytidelig. Deretter gikk de to inn på et møterom med hver sin store delegasjon.

Under besøket i Kina skal Støre også møte norsk og kinesisk næringsliv i Beijing og Shanghai, samt holde et foredrag ved Fudan-universitetet i Shanghai.

Xi åpnet med å hilse til kong Harald og invitere ham på et nytt besøk til Kina. Han bemerket også at Norge var tidlig ute med å anerkjenne Folkerepublikken Kina, mens mange vestlige land holdt seg til å anerkjenne regjeringen på Taiwan som den legitime kinesiske regjeringen fram til 1970-tallet.

Støre har også varslet at han vil ta opp menneskerettigheter, et tema som har vært vanskelig for Norge å ta opp med Kina det siste tiåret. Den formaliserte dialogen om temaet tok brått slutt i 2010, da dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris og forholdet mellom Kina og Norge gikk i fryseboksen i flere år.

Flere nyheter: