Menu
Kronprins Haakon og kong Harald, her på åpningen av Stortinget i fjor høst. Foto: Terje Pedersen / NTB

Støtten til monarkiet stuper i fersk undersøkelse

I en fersk spørreundersøkelse stuper støtten til monarkiet. Historiker setter fallet i sammenheng med negative oppslag den siste tiden.

Av NTB | 08.09.2024 21:15:03

Kuriosa og kjendiser: Norstat har gjennomført spørreundersøkelsen på oppdrag for NRK. Undersøkelsen ble gjort denne uken, og 1011 personer deltok.

62 prosent svarer at de støtter monarkiet. Til sammenligning var støtten på 81 prosent da kongeparet fylte 80 år i 2017. I mai i år hadde støtten falt til 73 prosent. Bare de siste to ukene har støtten falt fra 68 til 63 prosent.

Oppslutningen er den laveste Norstat har målt for NRK.

Mens 19 prosent i august svarte at de ønsket seg en annen styreform i Norge, har denne andelen økt til 27 prosent de siste to ukene.

Historiker og forfatter Tor Bomann-Larsen understreker at det fortsatt er dobbelt så mange nordmenn som støtter monarkiet enn de som ønsker seg en republikk.

– Men det dramatiske fallet i løpet av sommeren i år må sies å være oppsiktsvekkende, sier han til NRK.

– To negative saker har preget det kongelige mediebildet i denne perioden: Politisaken mot kronprinsessens sønn, bosatt på Skaugum, og de kommersielle tumultene omkring prinsesse Märtha Louises bryllupsfeiring, påpeker han.

I samme undersøkelse svarer 69 prosent at de mener prinsesse Märtha Louise bør miste tittelen.

(©NTB)

Flere nyheter: