Menu
Primoz Roglic sikret sammenlagtseieren i Vuelta a España søndag. Foto: Paul White / AP / NTB

Roglic sikret historisk Vuelta a España-tittel

Slovenske Primoz Roglic hadde full kontroll da han søndag tråkket inn til karrierens fjerde sammenlagtseier i Vuelta a España. Stefan Küng triumferte på den avsluttende tempoetappen.

Av NTB | 08.09.2024 19:34:51

Sport: Før den 21. og siste etappen i årets utgave av rittet hadde Roglic hele to minutter og to sekunder ned til Ben O’Connor på 2.-plass i sammendraget.

Sloveneren hadde ingen problemer med å forsvare sammenlagtledelsen, og 34-åringens reise gjennom Madrids gater ble en parademarsj. Roglic tangerte samtidig Roberto Heras som den mestvinnende i rittets historie. Sloveneren og spanjolen har begge fire sammenlagttriumfer.

Det var imidlertid sveitsiske Stefan Küng som leverte den sterkeste tiden søndag. FDJ-rytteren imponerte stort på veien mot etappeseieren. I mål var 30-åringen halvminuttet foran Roglic. Italienske Mattia Cattaneo ble nummer tre, 41 sekunder bak Küng.

Det var FDJs første etappeseier i en Grand Tour på to og et halvt år.

– Han er i en klasse for seg selv. Det er rett og slett latterlig, sa TV 2s kommentator Magnus Drivenes da Küng tråkket inn til klar bestetid på det andre passeringspunktet.

Verken Torstein Træen eller Sven Erik Bystrøm var i nærheten av en topplassering i den spanske hovedstaden.

O’Connor hadde på det meste fire minutter og 51 sekunder i ledelse på Roglic. Den luken han skaffet seg etter en overlegen seier på den 6. etappen. Siden har slovenske Roglic spist seg tålmodig innpå australieren, som satt hele 13 dager i ledertrøya.

Etter den avsluttende tempoetappen skilte det to minutter og 36 sekunder i favør Roglic. Enric Mas tok 3.-plassen sammenlagt, drøye tre minutter bak Roglic.

Australske Kaden Groves vant den grønne poengtrøya, mens landsmann Jay Vine sikret seg seieren i klatrekonkurransen med en sterk etappe lørdag. Danske Mattias Skjelmose vant ungdomskonkurransen.

Tidligere i år måtte Roglic bryte Tour de France etter en stygg velt på den 12. etappen. Foran årets Vuelta a España avslørte 34-åringen at han fortsatt hadde smerter.

– Jeg kjenner definitivt fortsatt på det, spesielt i ryggen. Jeg trenger litt tid for å komme meg helt, uttalte Roglic til Cyclingnews.

I fjor vant Roglic Giro d’Italia sammenlagt. Sloveneren har imidlertid fortsatt til gode å vinne Tour de France. Veteranen holdt stø kurs mot sammenlagtseieren i 2020, men på den nest siste etappen ble han smadret av landsmann Tadej Pogacar, som knep den første av karrierens så langt tre totaltriumfer i rittet.

Australske O’Connor ledet sammenlagt i store deler av årets ritt, men på fredagens 19. etappe satte Roglic inn det som viste seg å bli det avgjørende støtet i kampen om den røde trøya.

I fjor ble Roglic nummer tre sammenlagt bak Sepp Kuss og Jonas Vingegaard. Da syklet sloveneren for storlaget Visma, samme lag som både Kuss og Vingegaard.

(©NTB)