Menu
Russlands president Vladimir Putin i møte med Mongolias president Ukhnaagiin Khürelsükh i regjeringsbygget i landet. Foto: Vjatsjeslav Prokofjev / Kreml via AP / NTB

Mongolia viser ingen tegn til å pågripe Putin

Mongolia tok tirsdag imot Russlands president Vladimir Putin uten å vise tegn til å ville pågripe ham selv om landet formelt har plikt til det.

Av NTB | 03.09.2024 12:15:21

Politikk: I stedet for å bli pågrepet, ble Putin møtt med æresgarde og et militært korps som spilte både Mongolias og Russlands nasjonalsang.

Han ble tirsdag tatt imot av Mongolias president Ukhnaagiin Khürelsükh på Djengis Khan-plassen i hovedstaden Ulan Bator etter å ha ankommet landet kvelden før.

Ifølge Politico risikerer Mongolia selv å bli rettsforfulgt av ICC for sin passivitet.

Mongolia er blant landene som anerkjenner Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som for halvannet år siden utstedte en internasjonal arrestordre på Putin som følge av krigen i Ukraina, nærmere bestemt for deporteringen av hundrevis av ukrainske barn til Russland.

Det er første gang Putin tester ut om han kan reise til et land som formelt har plikt til å utlevere ham, uten å bli pågrepet.

Ettersom landet får mesteparten av drivstoffet sitt fra Russland, ville det nærmest vært «selvmord» å pågripe Putin, sier Mongolia-kjenneren Julian Dierkes til nyhetsbyrået DPA.

Mongolia er også sterkt avhengig av sitt andre naboland, Kina.

Tirsdag brukte Putin også anledningen til å invitere Mongolias leder til Brics-landenes neste toppmøte.

Møtet holdes i den russiske byen Kazan i slutten av oktober, og statsoverhodene fra Brasil, Sør-Afrika, India og Kina er blant deltakerne.

En liten gruppe demonstranter med et ukrainsk flagg hadde møtt fram ved regjeringsbygningene før velkomstseremonien, men de ble raskt fjernet av politiet.

Det er Putins første besøk til Mongolia på fem år. Her skal han blant annet markere at det er 85 år siden Sovjetunionen og Mongolias felles seier over Japan, i Mandsjuria nordøst i Kina. Tusenvis av soldater ble drept i løpet av et flere måneder langt slag i 1939.

(©NTB)

Flere nyheter: