Menu
Det har vært flest observasjoner av blå brennmaneter i sommer. Her er et bilde av en rød brennmanet. Foto: Tor Andre Johannessen / NTB

Så du en blå brennmanet i sommer? Da var du ikke alene

Høyere vintertemperatur i Nordsjøen kan være en årsak til at mange badere i Norge har blitt kjent med den blå brennmaneten i sommer.

Av NTB | 03.09.2024 10:05:19

Vær: Manetobservasjoner som folk har sendt inn til Havforskningsinstituttet, gjelder mer enn 500 av 600 observasjoner blå brennmaneter.

– Blå brennmanet har preget sommeren langs hele kysten, sier havforsker Tone Falkenhaug i en pressemelding fra instituttet.

På forsommeren var det særlig mye blå brennmanet i Sør-Norge, noe som tyder på at det har vært høy produksjon i Skagerrak og Nordsjøen, ifølge Falkenhaug. Kyststrømmen fraktet deretter de blå manetene oppover kysten.

– Så tok det ikke lang tid før blå brennmanet ble observert helt opp til Harstad i Troms. Nå er den også blitt observert i Repparfjorden i Finnmark, sier havforskeren.

Forskerne mener at temperatur spiller en rolle for at blå brennmaneter har preget årets manetsommer.

– Det kan være snakk om mange faktorer i kombinasjon, men det er nærliggende å tro at dette kan ha med oppvarming av havet å gjøre – og da særlig vintertemperaturer, sier Falkenhaug.

I tillegg til blå og rød brennmanet er det observert glassmanet og korsmanet. Det er også sett klamremanet og den eksotiske Pelagia noctriluca. I slutten av august kom det også inn et par observasjoner av perlesnormaneten.

(©NTB)

Flere nyheter: