Menu
Storbritannias utenriksminister trekker tilbake flere lisenser for våpeneksport til Israel og begrunner det med fare for at de kan benyttes til å begå alvorlige brudd på internasjonal humanitær lov. Foto: AP / NTB

Storbritannia inndrar lisenser for våpeneksport til Israel

Storbritannia inndrar 30 lisenser for våpeneksport til Israel, opplyser landets utenriksminister David Lammy.

Av NTB | 02.09.2024 17:55:30

Politikk: Han begrunner inndragelsen av 30 av de totalt 350 lisensene som er utstedt for våpeneksport til Israel, med at det er en risiko for at utstyret kan brukes til å begå alvorlige brudd på folkeretten.

– Det er med beklagelse jeg i dag informerer Underhuset om at vurderingen jeg har mottatt, gjør at jeg ikke kan konkludere på annet vis enn at det for visse britiske våpeneksporter til Israel eksisterer en klar risiko for at de kan brukes til å begå eller legge til rette for alvorlige brudd på internasjonal humanitær lov, sa Lammy.

– Vi setter ikke noe likhetstegn mellom Hamas-terrorister og Israels demokratiske regjering, sier den britiske utenriksministeren.

– Storbritannia støtter fortsatt Israels rett til selvforsvar i tråd med folkeretten, fortsetter Lammy.

Han sier at deler til F-35-flyene som Israel bruker i sin krigføring på Gazastripen, ikke omfattes av inndragelsen. Noen komponenter til kampfly, helikoptre og droner er imidlertid omfattet.

Lammy, som har besøkt Israel to ganger de siste to månedene, understreker at han er «en venn av Israel», men kaller det som skjer i Gaza «grusomt».

– Israels handlinger i Gaza fortsetter å føre til enorme tap av sivile liv, omfattende ødeleggelse av sivil infrastruktur og enorme lidelser, konstaterte han mandag.

– Det sender et problematisk budskap til Hamas og Iran, sier utenriksminister Israel Katz.

Han sier videre at Israel er skuffet over flere beslutninger den britiske Labour-regjeringen har tatt den siste tiden.

Lammy understreker at det ikke er snakk om noen embargo på våpensalg til Israel, og sier at Storbritannia ikke kan avgjøre om Israel står bak folkerettsbrudd.

– Disse handlingene vil ikke ha noen vesentlig innvirkning på Israels sikkerhet, sier den britiske ministeren som viser til at den britiske våpeneksporten utgjør under 1 prosent av alt det Israel får utenfra.

Israel kaller Storbritannias beslutning om å trekke tilbake lisenser for våpeneksport til landet for skuffende.

Flere nyheter: