Menu
Sebastian Strand Marine Mind med Hvadimir. Hvalen ble funnet død i august 2024. Foto: Sebastian Strand.
Sebastian Strand fra Marine Mind med Hvadimir på Haugalandet sommeren 2024. Hvalen ble funnet død i august 2024. Foto: Sebastian Strand/Marine Mind

Hvaldimir død: – Ingen klar dødsårsak

Den berømte hvithvalen Hvaldimir er funnet død i Risavika i Sola kommune. - Det er ingen klare indikasjoner om dødsårsak, forteller Sebastian Strand i Marine Mind til Radio Haugaland.

Av tomas | 31.08.2024 18:24:07

Hvaldimir: Den berømte hvithvalen Hvaldimir er funnet død i Risavika i Tananger, Sola kommune. Eksperter står uten svar på hva som forårsaket den uventede bortgangen til den mistenkte «russiske spionen».

Sebastian Strand fra organisasjonen Marine Mind, som har fulgt hvalen tett i flere år, gjorde det triste funnet.

– Det er ingen klare indikasjoner om dødsårsak, forteller Strand til Radio Haugaland. Han understreker at en obduksjon (nekropsi) er planlagt for å avdekke mysteriet bak hvalens plutselige bortgang.

Hvaldimir, som ble en internasjonal sensasjon da han dukket opp utenfor Ingøya i Finnmark i 2019, var anslått å være mellom 13 og 14 år gammel. Dette er langt under den normale levealderen for belugahvaler, som vanligvis lever mellom 35 og 50 år.

Bilder fra stedet viser at hvalen ble heist opp med synlige skader på kroppen. Strand avviser spekulasjoner og påpeker at skadene kan stamme fra fugler som har hakket på hvalen etter dens død.

Hvaldimirs opprinnelse har vært gjenstand for intense spekulasjoner, med teorier som knytter ham til russisk spionasje. Hans uventede tilstedeværelse i norske farvann og tilsynelatende tamme oppførsel førte til rykter om at han kunne være et «russisk våpen».

Så sent som i sommer ble Hvaldimir observert i fin form med normal vekt flere steder på Haugalandet.

Flere nyheter: