Menu
Israelske soldater åpnet onsdag ild mot en tydelig merket FN-bil i Gaza. Bilen var pansret og de to som satt i den slapp fysisk uskadd fra hendelsen. Torsdag ble fire menn drept da israelske soldater avfyrte en rakett mot den første bilen i en nødhjelpskolonne fra American Near East Refugee Aid (Anera). Foto: WFP / AP / NTB

Fire drept i israelsk angrep mot nødhjelpskolonne i Gaza

Fire mennesker ble drept da israelske styrker skjøt en rakett mot den første bilen i en kolonne som hadde levert nødhjelp i Gaza.

Av NTB | 30.08.2024 20:15:05

Medisin og helse: Hendelsen fant sted torsdag, men ble først kjent via Washington Post fredag.

Bilkolonnen var organisert av den amerikanske hjelpeorganisasjonen American Near East Refugee Aid (Anera), og hadde levert medisinske forsyninger til et sykehus i Rafah da den ble angrepet.

Organisasjonen hadde koordinert operasjonen med israelske styrker og hadde fått grønt lys til å kjøre langs ruten, opplyser lederen for Aneras virksomhet i de palestinske områdene, Sandra Rasheed, til avisen.

De fire satt i den første bilen i kolonnen og jobbet for et lokalt transportselskap. Alle skal være palestinere.

Den israelske hæren forsvarer overfor Washington Post angrepet og hevder at militante palestinere hadde kapret den første bilen i kolonnen.

– Væpnede menn tok underveis kontroll over kjøretøyet som kjørte først, heter det i en uttalelse.

– Det ble gjennomført et angrep mot dem. Ingen andre biler i kolonnen ble påført skader. De nådde målet som planlagt, heter det videre.

Bilen ble truffet av ti skudd, men var pansret. De to hjelpearbeiderne som var i bilen, slapp derfor fysisk uskadd fra hendelsen. Israel hevder angrepet skyldtes kommunikasjonssvikt mellom to israelske militærenheter.

WFP kunngjorde etter hendelsen at de inntil videre ville stanse all transport av ansatte i Gaza.

Også i mai åpnet israelske styrker ild mot et tydelig merket FN-kjøretøy som var på vei til et sykehus i Rafah. En indisk FN-ansatt ble drept, og en annen ble såret i angrepet.

Israel hevdet også da at det satt militante palestinere i bilen, men beklaget senere angrepet og erkjente å ha begått en feil.

Israel har også angrepet en rekke andre hjelpeorganisasjoner og hjelpearbeidere i Gaza siden oktober i fjor.

Ifølge FNs nødhjelpskontor (OCHA) er 294 hjelpearbeidere drept i løpet av krigen, 216 av dem ansatte i FN-organisasjoner.

Ifølge henne ble fem mennesker drept i angrepet, men Anera opplyste fredag kveld til AFP at fire ble drept.

Angrepet mot Aneras bilkolonne kom dagen etter at israelske soldater fra kort avstand åpnet ild mot en tydelig merket bil fra Verdens matvareprogram (WFP).

I april ble sju ansatte i den amerikanske hjelpeorganisasjonen World Central Kitchen drept i et israelsk flyangrep.

Flere nyheter: