Menu
Flytrafikken kan bli rammet hardere til uken når mange flere kabinansatte blir tatt ut i streik. Da kan det bli merkbart mer kaos enn det var på Flesland fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Parat hevder SAS bedriver streikebryteri – advarer om internasjonale aksjoner

Parat er kritisk til at SAS bruker ansatte fra nabolandene for å erstatte streikende. De advarer om konsekvenser for selskapet utover Norges grenser.

Av NTB | 25.08.2024 17:35:01

Arbeidsliv: – Definisjonen av streikebryteri er at oppgaver som vanligvis utføres av personer som streiker, blir utført av noen andre, sier Parat-leder Unn Kristin Olsen i en pressemelding fra Parat.

SAS har sendt informasjon til sine ansatte om at de skal benytte kabinansatte som ikke er medlemmer i SAS Norge Kabinforening i Parat eller Fellesforbundet.

– Nær samtlige kabinansatte i Norge er organisert. I praksis betyr det at SAS nå planlegger å benytte svenske og danske ansatte til å utføre arbeidsoppgavene til oss som er i streik, sier han.

Røkkum hevder de har informasjon om at SAS skal omdisponere arbeidskraft, blant annet ved å få inn folk som egentlig har fri til å jobbe. Han mener selskapet omdisponerer i større grad nå enn det som er normalt.

– Våre kolleger i Sverige og Danmark flys til Norge for å være disponible til å utføre våre jobber, sier han.

Fredag gikk 120 kabinansatte i SAS ut i streik etter at de ikke kom til enighet med SAS-ledelsen i tarifforhandlingene. Konflikten dreier seg både om lønn og arbeidsvilkår.

Fra onsdag trappes streiken opp, og da vil det være rundt 405 streikende SAS-ansatte organisert i Fellesforbundet og rundt 240 organisert i Parat.

– Det kan vi avvise kontant. Vi bedriver ikke streikebryteri, sier han til NTB.

Han hevder at selskapet ikke omdisponerer mer enn vanlig.

– Omdisponering av crew er en normalitet i selskapet. Dette har vi hjemmel for i tariffavtalen, sier Schmidt.

SAS har innstilt en lang rekke avganger søndag på grunn av streiken, både innenriks- og utenriksruter. Også mandag er det noen innstillinger allerede.

– Vi vil derfor advare SAS på det sterkeste. Går de for langt i å omdisponere og kjøpe fridager fra kabinansatte i andre land, vil det få følger, sier Nyberg.

Til denne advarselen gjentar pressesjefen i SAS at de avviser at selskapet bryter reglene for streikesituasjoner, og legger til at SAS ønsker en snarlig løsning å konflikten.

– Vi oppfordrer alle parter til å komme tilbake til forhandlingsbordet slik at vi kan få en så rask avslutning på konflikten som mulig, avslutter Schmidt.

Riksmekler Mats Ruland snakket søndag med partene i konflikten, bekrefter han overfor NRK.

Dette er å planlegge streikebryteri, mener leder Martinus Røkkum for SAS Norge Kabinforening i Parat.

Pressesjef Øystein Schmidt i SAS kjenner seg ikke igjen i anklagene fra Parat.

Nestleder i Parat, Anneli Nyberg, er i kontakt med internasjonale fagforeninger. Hun sier at om SAS begår grove brudd, vil forbund også utenfor Norge aksjonere mot flyselskapet.

(©NTB)

Flere nyheter: