Menu
Prosessanlegget på Kårstø er Europas største i sitt slag og mottar gass fra Åsgard og andre felt i Norskehavet. Nå sier aksjonister at de vil stanse driften. Foto: Carina Johansen / NTB

Greta Thunberg og Extinction Rebellion på Kårstø

Greta Thunberg og aksjonister fra Extinction Rebellion blokkerer lørdag formiddag prosessanlegg for gass på Kårstø i Tysvær kommune i Rogaland.

Av NTB | 24.08.2024 10:14:42

Natur og miljø: – Extinction Rebellion (XR) starter full blokade av Kårstø , sier aksjonistene i en pressemelding lørdag.

– Åtte kajakker og tre motorbåter padler nå inn i sikkerhetssonen for å hindre normal drift av tankskip. Innkjørslene til Kårstø på land er blokkert av folk i alle aldre, blant dem Greta Thunberg og Equinor-ansatt Daniel Sollien, forteller aksjonistene.,

– Til tross for at jeg er veldig glad i jobben min, er jeg her fordi situasjonen er så alvorlig, og altfor lite blir gjort. Equinor og politikerne må lage en plan for utfasing av olje og gass nå. Jeg kan ikke lenger bare sitte på sidelinjen, jeg må handle, sier Equinor-geolog Daniel Sollien.

Dette skal ifølge aksjonistene være første gang Greta Thunberg demonstrerer mot den norske olje- og gassvirksomheten.

– Vi er privilegerte som har muligheten til å handle, og derfor velger vi å fysisk stoppe denne dødelige industrien med våre kropper, fortsetter Thunberg.

Politiet i Rogaland var ikke klar over aksjonen da NTB kontaktet dem ved 9-tiden lørdag formiddag. Equinor har ikke svart på NTBs henvendelser.

Kårstø prosessanlegg er et anlegg for ilandføring og behandling av naturgass og lettolje fra Statfjord, Gullfaks, Sleipner, Åsgard og en del andre petroleumsfelt i Nordsjøen og Norskehavet via rørledningene Statpipe, Åsgard transport og Sleipner Øst kondensatrørledning. Anleggene på Kårstå har vært i drift siden 1985.

– Vi kan ikke passivt se på at fossilindustrien tar livet av mennesker og destabiliserer de livsviktige systemene våre. Vi er lei av tomme ord og grønnvasking – det er krystallklart at oljeselskapenes atferd fører til død og lidelse, sier Greta Thunberg.

(©NTB)

Flere nyheter: