Menu
Indias statsminister Narendra Modi skal fredag ha samtaler med Ukrainas president i Kyiv. Her holder han pressekonferanse i Warszawa under torsdagens Polen-besøk. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB

Indias statsminister i Kyiv – første gang en indisk leder besøker Ukraina

Indias statsminister Narendra Modi har ankommet Kyiv. Aldri tidligere har en indisk leder besøkt landet.

Av NTB | 23.08.2024 09:35:30

Økonomi og næringsliv: India har til nå ikke villet ta et klart standpunkt i krigen mellom Ukraina og Russland., men fastholder i stedet en «strategisk nøytralitet». Landet har heller ikke villet slutte seg til vestlige sanksjoner mot Russland.

Modi, en hindunasjonalistisk leder som selv er omstridt, har imidlertid tatt til orde for fredsforhandlinger for å få en slutt på krigen. Han har også framstilt seg selv som en mulig fredsmegler.

Fredag skal han ha samtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – samtaler som ifølge indiske tjenestemenn skal dreie seg om økonomi og samarbeid innen forsvar, forskning og teknologi.

Modi ankom Kyiv med tog fra Polen, der han torsdag hadde samtaler med Polens statsminister Donald Tusk.

For halvannen måned siden var Modi i Moskva for å møte president Vladimir Putin. Zelenskyj rettet da kraftig kritikk mot Indias leder, ikke minst på grunn av den tilsynelatende gode tonen mellom Modi og Putin.

Møtet fant dessuten sted få timer etter at en russisk rakett rammet et barnesykehus i Kyiv og nærmere 40 mennesker ble drept i et massivt russisk angrep mot en rekke ukrainske byer.

India har hatt stor nytte av å kunne importere billig olje fra Russland som følge av de vestlige sanksjonene mot Russland. I dag er Russland Indias største oljeeksportør, ifølge Energy Intelligence. Inntektene spiller en viktig rolle for russisk økonomi og gjør de vestlige sanksjonene mindre effektive.