Menu
Indias statsminister Narendra Modi skal i slutten av uken besøke Ukraina, ifølge ukrainske myndigheter. Bildet er tatt under klimatoppmøtet i Glasgow i 2021. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

Indias statsminister besøker Ukraina fredag

Indias statsminister Narendra Modi kommer på besøk til Ukraina fredag 23. august, opplyser det ukrainske presidentkontoret.

Av NTB | 19.08.2024 16:05:31

Politikk: De to lederne skal diskutere landenes forbindelser og multilaterale samarbeid.

Det er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som har invitert Modi til Kyiv, ifølge uttalelsen fra presidentens kontor mandag.

Statsminister Modi forsøker å balansere mellom å opprettholde Indias historisk sett nære forbindelser med Russland samtidig som han er opptatt av å stå på god fot med Vesten for å ha en «buffer» mot den regionale rivalen Kina.

Den indiske regjeringen har unngått å komme med direkte fordømmelser av Russlands invasjon av Ukraina, men har i stedet oppfordret begge parter til å få en slutt på krigen gjennom dialog.

I juli besøkte Modi president Vladimir Putin i Moskva. Besøket skjedde kun timer etter en bølge av russiske angrep flere steder i Ukraina, blant annet mot et barnesykehus i Kyiv.

Bilder av Modi og Putin som klemte hverandre vekket fordømmelse fra mange, deriblant president Zelenskyj.

India og Russland har hatt nære forbindelser helt siden den kalde krigen, da makthaverne i Kreml ble en viktig våpenleverandør til India.

Siden Ukraina-krigen startet, er India også et av de største kjøperne av russisk olje. Landet er dermed et av Russlands viktigste eksportmarkeder etter at Vesten innførte omfattende sanksjoner mot Russland.