Menu
Kursk-skiltet på grensa mellom Ukraina og Russland. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Zelenskyj ber om å få gjøre langdistanseangrep mot Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj melder om videre framgang i den russiske Kursk-regionen. Han bønnfaller Vesten om å få gjennomføre langdistanseangrep.

Av NTB | 14.08.2024 21:45:40

Krig og konflikter: I sin kveldstale lagt ut på Telegram-tjenesten uttaler Zelenskyj at regimet i Kyiv oppnår sine strategiske mål med offensiven i den russiske grenseregionen.

Han ber samtidig de internasjonale støttespillerne om å tillate at Ukraina gjennomfører langdistanseangrep mot mål inne i Russland.

– Jo dristigere partnernes beslutninger, jo mindre kan Putin gjøre, sier presidenten.

Ukraina har ingen planer om å beholde russisk territorium, og vil ikke skade den russiske befolkningen i Kursk mens området er okkupert, ifølge landets myndigheter.

Ukraina sier at det er forberedt humanitær hjelp til sivilbefolkningen i Kursk, og visestatsminister Iryna Veresjtsjuk opplyser at det er planer om å opprette humanitære korridorer for at sivile kan dra til Russland eller Ukraina.

Ukrainerne ser for seg en såkalt sikkerhetssone der det også skal organiseres humanitær hjelp, skriver Veresjtsjuk på Telegram. Hun legger til at internasjonale hjelpeorganisasjoner som FN og Røde Kors skal få tilgang.

At Ukraina er opptatt av å respektere folkeretten og menneskerettighetene, skriver seg tilbake til grusomhetene som ble begått av russiske styrker i områdene de okkuperte under framrykkingen mot Kyiv våren 2022.

Den gangen ble et stort antall sivile mishandlet og drept blant annet i forstaden Butsja utenfor Kyiv før de russiske styrkene ble presset til å trekke seg tilbake. Det er også kommet mange meldinger om fengslinger, tortur og forsvinninger i russisk-okkuperte områder i Donbas.

Ukrainske styrker tok også over 100 russiske krigsfanger, som Syrskyj sa vil bli byttet mot ukrainske krigsfanger senere. Tidligere i offensiven er det også tatt store antall krigsfanger.

Ukraina skal også ha ødelagt et russisk Su-34-fly av en type som brukes til å skyte glidebomber mot Ukraina.

Syrskyj hevder at Ukraina har tatt kontroll over rundt 1000 kvadratkilometer i Kursk-regionen. Russiske myndigheter innrømmer at ukrainerne har rykket fram i Kursk, men sier at områdene de har tatt kontroll over, ikke er så store som de sier.

I en analyse fra det franske nyhetsbyrået AFP av data fra den amerikanske tankesmia The Institute for the Study of War (ISW) ble det konkludert med at ukrainerne mandag hadde tatt kontroll over rundt 800 kvadratkilometer.

Russland har erklært unntakstilstand i grenseområdene og evakuert rundt 132.000 mennesker fra Kursk- og Belgorod-regionene. De har planer om å evakuere ytterligere 59.000.

Men onsdag sa UD i Moskva at Ukraina med sin offensiv på russisk territorium har bidratt til at fredssamtaler er satt på vent i lang tid.

Tidligere har Russland satt som betingelse for forhandlinger at en fredsavtale må innebære at Russland overtar store områder øst i Ukraina.

Tidligere på dagen understreket Zelenskyj at ukrainske styrker holder seg strengt til folkeretten og internasjonale konvensjoner under innmarsjen i Kursk.

Zelenskyj ledet onsdag et møte om den sikkerhetsmessige og humanitære situasjonen i Kursk, der ukrainske styrker i en ukes tid har vært på en overraskende offensiv. Han diskuterte blant annet muligheten for å opprette en militæradministrasjon i området.

Onsdag rykket ukrainske styrker 1 til 2 kilometer videre fram i Kursk, sa forsvarssjefen, general Oleksandr Syrskyj, på en video som ble lagt ut på Zelenskyjs Telegram-konto.

Så mye som 10.000 ukrainske soldater med panser- og artilleristøtte kan være involvert i overraskelsesangrepet på Kursk, som startet tirsdag i forrige uke.

Ukraina varslet ikke sine allierte om innmarsjen på forhånd, og det er klart hva motivet var. Grunner som er nevnt, er ønske om å tvinge Russland til å overføre styrker fra fronten i Ukraina, å undergrave det russiske regimet politisk og å skaffe seg bedre kort framfor eventuelle fredsforhandlinger.

(©NTB)

Flere nyheter: