Menu
President Joe Biden ankom tirsdag New Orleans i Air Force One. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

USA med bønn til partene om å møte til Gaza-forhandlinger

Hamas har sådd tvil om hvorvidt bevegelsen vil delta i denne ukas samtaler om Gaza-våpenhvile, men USA ber både dem og Israel om å stille.

Av NTB | 13.08.2024 22:15:20

Politikk: USA sa mandag at nye forhandlinger om en våpenhvile kommer i gang torsdag, enten i Doha eller Kairo.

Utenriksminister Antony Blinken skulle etter planen tirsdag reise for å ha samtaler med Qatar og Egypt, og Israel har sagt at de vil delta i forhandlingene.

Samme dag meldte imidlertid Axios at reisen er utsatt. Nettstedet viser til to ikke navngitte kilder, som sier at utsettelsen kommer som følge av «usikkerhet omkring situasjonen».

– Vi mener at delegasjonene bør komme til forhandlingsbordet. Vi mener at det å få til en våpenhvileavtale er den beste måten å redusere spenningen på, sier talspersonen.

Presidenten selv tror at en avtale om våpenhvile kan få Iran til å avstå fra angrep mot Israel som svar på det dødelige angrepet mot en Hamas-leder i Teheran.

– Det er min forventning, sier Biden, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Han vedgår at forhandlingene har blitt krevende, men at han ikke har gitt opp.

– Vår uttalelse fra forleden dag var helt klar. Det som trengs, er iverksettelse av planen, ikke flere forhandlinger, sier en Hamas-tjenestemann.

Bidens plan tar sikte på en våpenhvile i flere etapper som ender med at krigen avsluttes, løslatelse av alle de gjenværende israelske gislene som Hamas tok i oktober i fjor, og åpning for massiv humanitær hjelp til Gaza.

Han har derfor ikke godtatt Bidens plan slik den foreligger. Flere høyreradikale medlemmer av regjeringen er helt imot en våpenhvile og truer med å gå av og velte regjeringen om våpenhvilen blir godtatt.

Meglerne USA, Qatar og Egypt innkaller til de nye forhandlingene mindre enn to uker etter at Hamas’ hovedforhandler Ismail Haniyeh ble drept i Teheran i et attentat som Israel anklages for å stå bak. Qatar er blant dem som fordømte attentatet.

– Hvordan kan mekling lykkes hvis den ene parten dreper forhandlerne til den andre parten? Til forhandlinger trengs det seriøse partnere, sa statsminister Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Israel har verken bekreftet eller benektet at de står bak drapet på Haniyeh.

De sier en avtale om våpenhvile må komme i de forhandlingene denne uka i Doha eller Kairo om de skal avstå fra et direkte angrep på Israel nå. Det sier tre forskjellige iranske tjenestemenn tirsdag.

En av dem, en iransk sikkerhetstjenestemann, varsler at et angrep kommer fra dem og Hizbollah om forhandlingene mislykkes eller de føler at Israel driver uthaling. De sa ikke hvor lenge Iran eventuelt ville vente.

FNs sikkerhetsråd har innkalt til møte om situasjonen i Gaza tirsdag etter helgens angrep på en skole der hundrevis av familier hadde søkt tilflukt. Minst 80 mennesker ble drept, mens Israel hevder at de tok livet av 31 militante.

FNs generalsekretær António Guterres fordømte mandag angrepet og de fortsatte drapene på Gazastripen.

I Deir al-Balah ble seks mennesker drept, blant dem en mor og hennes fire dager gamle tvillinger, i al-Buhreij i nærheten ble sju drept i samme hus, i al-Maghazi-leiren ble fire drept i to angrep, og i Gaza by to til, ifølge ambulansearbeidere.

I helgen ble ytterligere tusener av mennesker tvunget til å flykte fra Khan Younis-området etter at Israel varslet nye offensiver mot Hamas.

USA ber nå både Israel og Hamas om å stille til forhandlinger denne uka. Det opplyste Karine Jean Pierre, talsperson for Det hvite hus, til journalister om bord i presidentflyet Air Force One. Flyet fraktet president Joe Biden til New Orleans tirsdag.

Hamas gjorde det søndag klart at det ikke trengs nye samtaler og nye forslag. De krever at planen som president Biden la fram tidligere i år, og som de har godtatt, blir iverksatt med en gang. Tirsdag gjentok de kravet.

Mens Hamas vil ha en våpenhvile som får slutt på krigen, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu at krigen ikke kan ta slutt før Hamas er eliminert.

Tirsdag la Iran press på partene og forhandlerne da de gjorde det klart at bare en våpenhvile i Gaza kan få dem til å avstå fra å angripe Israel som gjengjeldelse for drapet på Haniyeh i Teheran.

De siste dagene har USA og Israel varslet at et iransk angrep på Israel kan ventes i løpet av få dager, og USA har sendt marinefartøyer til det østlige Middelhavet for å bidra til forsvaret av Israel.

Imens fortsetter krigen. Tirsdag ble 19 mennesker drept i nye israelske angrep sør og øst på Gazastripen, og Hamas skjøt raketter mot Tel Aviv.

(©NTB)

Flere nyheter: