Menu
Røyk stiger til værs fra en brann ved et av kjøletårnene til atomkraftverket Zaporizjzja. i den russisk-okkuperte delen av Ukraina. Bildet er tatt fra ukrainsk-kontrollert territorium. Foto: Ukrainas presidents pressekontor / AP / NTB

Ukraina: Ingen radioaktiv lekkasje fra atomkraftverk

Det er ikke målt økt radioaktivitet etter en brann i atomkraftverket i Zaporizjzja i helgen, melder Ukrainas myndigheter.

Av NTB | 12.08.2024 16:43:12

Ulykker og naturkatastrofer: Ukraina anklager russiske ansatte på det okkuperte ukrainske kraftverket for å ha antent brannen, mens Russland hevder at den ble utløst av et ukrainsk droneangrep.

Det var søndag kveld at det ble meldt om brann i eller ved et av kjøletårnene til atomkraftverket, som har vært okkupert av Russland siden invasjonen i februar 2022.

Den russiske administrasjonen understreket at brannen bare var i et kjøletårn, ikke i en av de seks reaktorene som lenge har vært stengt ned.

Observatører fra Den internasjonale atomenergikommisjonen (IAEA) som er utstasjonert ved kraftverket, sa de hørte flere eksplosjoner og deretter observerte tjukk røyk over anlegget.

IAEA-sjef Rafael Grossi krevde at observatørene fikk tilgang til området, og det fikk de tillatelse til mandag. Grossi sier skaden på kjøletårnet ikke har berørt reaktorene, men han gjør det klart at enhver brann på anlegget representerer en sikkerhetsrisiko.

(©NTB)

Flere nyheter: