Brittney Griner og resten av USAs kvinnelag i basketball vant OL-finalen over Frankrike. Foto: Gregory Shamus / Pool via AP / NTB

USA toppet medaljeoversikten i OL – seier i dramatisk basketballfinale avgjorde

USAs basketballkvinner slo Frankrike 67-66 i en tett finale og sørget for at amerikanerne endte på toppen av medaljeoversikten i årets Paris-OL.

Av NTB | 11.08.2024 17:32:56

Sport: Kina ledet an i medaljekampen før siste øvelse søndag ettermiddag. Der måtte USA vinne for å ta sitt 40. gull og dermed klatre forbi Kina.

USAs basketballkvinner fikk svært hard kamp av Frankrike, og kampen ble ikke avgjort før helt på tampen. Gabby Williams kastet ballen i kurven i siste sekund på stillingen 64-67, men kastet ga bare to poeng da hun hadde foten på 3-poengstreken.

Dermed endte USA på 40 gull, 44 sølv og 42 bronse. Kina må nøye seg med 2.-plass med 40 gull, 27 sølv og 24 bronse. Japan fullførte «pallen» med 20 gull, 12 sølv og 13 bronse.

Målt i antall medaljer var USA klart best med 126, mot Kinas 91. Storbritannia er landet med tredje flest medaljer (65), men britene tok færre gull (14) enn Japan, Australia (18), vertsnasjonen Frankrike (16) og Nederland (15).

Norge endte på 18.-plass med fire gull, ett sølv og tre bronse, men ble ikke best i Norden. Der var Sverige sterkest med fire gull, fire sølv og tre bronse, som ga 16.-plass.

Danmark ble nummer 29 med to gull, to sølv og fem bronse.

USA toppet også medaljestatistikken i Tokyo for tre år side. Også da fulgte Kina og Japan deretter. Norge endte på 20.-plass, også da med åtte medaljer.

Neste sommer-OL avvikles i Los Angeles i 2028.