Menu
Lederen for Russlands sikkerhetsråd, Sergej Sjojgu (til venstre), i møte med sjefen for generalstaben i det iranske forsvaret, Mohammed Hossein Bagheri, i Teheran mandag. Foto: Public relation of the General Staff of Iran's Armed Forces via AP / NTB

Blinken maner alle parter til ro i Midtøsten

USAs utenriksminister Antony Blinken har i telefonsamtaler med flere ledere i Midtøsten bedt alle parter om å unngå opptrapping, ifølge en talsmann.

Av NTB | 05.08.2024 20:23:21

Krig og konflikter: Frykten har de siste dagene vært økende for et iransk motangrep mot Israel, og det pågår et intenst diplomati for å redusere konfliktnivået i regionen. Bakteppet er attentatet mot den palestinske Hamas-bevegelsens politiske leder Ismail Haniyeh i Teheran. Iran anklager Israel for å stå bak og har varslet gjengjeldelse.

Blinken snakket mandag med statsministeren i Qatar og Egypts utenriksminister Badr Abdelatty – nøkkelpersoner i forhandlingene mellom Hamas og Israel. Egypteren ba Blinken om å presse Israel til å delta seriøst i våpenhvilesamtaler om den palestinske Gazastripen, ifølge egyptisk UD.

– Det er viktig at alle parter tar grep de neste dagene for å avstå fra opptrapping og for å dempe spenningene, sier Blinkens talsmann Matthew Miller om Blinkens ringerunde.

USAs president Joe Biden snakket mandag selv med Jordans kong Abdullah, få dager etter at Jordans utenriksminister avla et sjeldent besøk i Iran.

– Lederne diskuterte innsatsen for å trappe ned de regionale spenningene, inkludert gjennom en umiddelbar våpenhvile og avtale om løslatelse av gisler, sier Det hvite hus i en uttalelse.

Kongen advarte på sin side om det han beskrev som fiendtlige handlinger fra israelske bosettere mot palestinere, ifølge hoffet.

– Vi har ingen forventninger om at Russland kommer til å spille en produktiv rolle når det gjelder spenningene i Midtøsten, sier Miller.

Blinken snakket søndag også med Iraks statsminister Mohammed Shia al-Sudani. Han ga Blinken beskjed om at det å forhindre en regional opptrapping, er knyttet til en stans i israelsk aggresjon på Gazastripen, ifølge statlige medier i Irak.

På spørsmål om Iran har rett til å svare, sa Miller at et iransk angrep ikke vil være «i det iranske folkets eller den bredere regionens interesse».

Mandag kom sjefen for Russlands nasjonale sikkerhetsråd, tidligere forsvarsminister Sergej Sjojgu, til Iran. Han skulle blant annet møte landets ferske president Masoud Pezeshkian og forsvars- og sikkerhetstopper, ifølge russiske nyhetsbyråer.

(©NTB)

Flere nyheter: