Menu
Ana Barbosu mistet medaljen. Foto: Charlie Riedel / AP / NTB

Legenden Comaneci freser etter turnprotest: – Leker med utøvernes mentale helse

Turnikonet Nadia Comaneci var rasende etter at rumenske Ana Barbosu mistet bronsen sin til amerikanske Jordan Chiles i Paris-OL mandag.

Av NTB | 05.08.2024 19:53:07

Sport: Chiles fikk bronsen etter at det amerikanske støtteapparatet la inn protest som endte med å øke poengsummen hennes. Rumenske Barbosu endte gråtende på gulvet i OL-arenaen i Paris.

– Jeg kan ikke tro at vi leker med idrettsutøveres mentale helse og følelser på denne måten … la oss heller beskytte dem, skriver legendariske Comaneci på X.

Hun er ni ganger olympisk mester og en av turnsportens aller største stjerner gjennom tidene.

Barbosu trodde først at hun hadde vunnet en medalje i mandagens finale i frittstående-øvelsen. Chiles var hennes siste konkurrent, og den første poengsummen som ble tildelt den amerikanske jenta plasserte henne på fjerdeplass.

Den rumenske jenta tok hjemlandets flagg og begynte feiringen av medaljen. Så startet dramatikken.

Få øyeblikk senere ble det kunngjort at Chiles trenere hadde bedt dommerne gjennomgå vanskelighetsgradskomponenten som ble lagt til grunn for poengsummen hennes. Konklusjonen ble at den hadde vært for lav.

Det løftet Chiles poengsum til 13.766 – marginalt bedre enn Barbosus 13.700.

Da de reviderte resultatene dukket opp på skjermene så 18 år gamle Barbosu opp og ble stående helt stille. Deretter forlot hun lokalet i tårer, tilsynelatende helt knust.

– På det tidspunktet hadde vi ingenting å tape, så jeg tenkte «vi må jo bare prøve», sa den amerikanske treneren Cecile Landi om protesten som ble lagt inn.

– Jeg trodde ærlig talt ikke at det kom til å bli noen endring, men da jeg hørte henne skrike, snudde jeg meg og sa «Hva?», la Landi til.

(©NTB)

Flere nyheter: