Victoria Gulliksen imponerte i OL. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Gulliksen klar for finale i OL-debuten: – Er så rått

Victoria Gulliksen og hesten Mistral van de Vogelzang OL-debuterte med en runde uten feil i kvalifiseringen i Paris mandag. Det ga finaleplass.

Av NTB | 05.08.2024 18:03:16

Sport: Gulliksen var i ekstase etter å ha passert det siste hinderet. Hun la seg inn på femteplass med tiden 76,24 sekunder.

– Det er så rått, utbrøt Max-kommentator Heidi Skar.

– Det bør da holde til finale, sa medkommentator Tony André Hansen.

Det fikk han rett i. Da 19 ekvipasjer gjensto i kvalifiseringen var den norske finalebilletten sikret. Da lå Gulliksen på 11.-plass. Til slutt endte hun som nummer 14.

De 30 beste av de 74 deltakerne tok seg til finalen som avvikles tirsdag formiddag.

– Jeg er veldig, veldig fornøyd med Mistral i dag, han hoppet helt fantastisk. Det var en veldig teknisk bane med høye rekker. Det var relativt kort tid også. Jeg er utrolig takknemlig for det hesten min gjorde for meg i dag, han var veldig god, sa Gulliksen til Norges Rytterforbund.

Under de sistnevnte lekene ble han den eldste norske deltakeren noen gang. Nå går altså datteren i hans fotspor.

Sprangrytteren har levert en rekke solide resultater i EM, VM og verdenscup de siste årene. I oppkjøringen til de kommende sommerlekene i Paris har hun blant annet imponert på såkalt 5-stjerners nivå, det høyeste nivået innen sprangridning.

Tidligere i OL imponerte Isabel Freese stort med en 10.-plass i finalen i dressur.

Plasseringen er den sterkeste en norsk dressurrytter noen gang har prestert, og det var første gang i moderne dressurhistorie at en norsk ekvipasje er kvalifisert til fristilsdelen i et OL.

32 år gamle Gulliksen er datter av mer meritterte og kjente Geir Gulliksen. 64-åringen deltok både under OL i Beijing i 2008 og i de utsatte sommerlekene i Tokyo i 2021.

Den svenske verdenseneren Henrik von Ackermann og hesten King Edward leverte strålende på 74,5 sekunder uten noen feil, men måtte se irske Shane Sweetnam (hesten James Kann Cruz) gå forbi med 73,35 sekunder.