Menu
Markus Rooth ble olympisk mester i tikamp lørdag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Rooth sikret tikampgull i Paris: – Dette skulle ikke skje ennå

Markus Rooth tålte presset og kontrollerte inn ledelsen på den avsluttende 1500-meteren i tikampen i OL lørdag kveld. Det holdt til norsk gull.

Av NTB | 03.08.2024 23:52:50

Sport: – Jeg er såpass ung at dette skulle egentlig ikke skje ennå, i mitt hode. Jeg håpet at jeg skulle være nær å ta medalje i 2028, og så vant jeg i 2024 i stedet, sa 22-åringen til norske medier etter å ha fullført bragden.

Han satte norsk rekord med 8796 poeng og sikret Norges første medalje i sommerlekene i Paris. Det ville gitt skyhøy odds før OL-ilden ble tent.

Rooths prestasjoner fikk kommentatorene til å hente fram superlativene.

– Friidrettens multikunstner er norsk. Allsidighetens største og beste er en 22-åring fra Lambertseter, sa NRK-kommentator Jann Post etter målgang.

Rooth var i førersetet før siste øvelse og hadde egentlig råd til å tape noen sekunder til 2.-plasserte Leo Neugebauer fra Tyskland. Men Rooth var aldri truet i den siste øvelsen. Der fikk han god hjelp av landsmann Sander Skotheim, som var ute av medaljekampen etter sin miss i stav.

– Jeg var opptatt av at jeg måtte løpe fort og at jeg måtte løpe trygt. På storskjermen så jeg at de var ganske langt bak. Da tenkte jeg at jeg skal ikke treffe veggen nå, ikke kødde det til, men løpe trygt og fortsatt fort.

Han sa at han ikke følte seg som en OL-mester da han kom i mål.

– Jeg hadde ikke helt skjønt det. Jeg tenkte at det var en bra tikamp, men at jeg hadde vunnet OL-gull hadde jeg ikke forstått.

På spørsmål fra NTB sa Rooth at det var etter stav, den åttende øvelsen, at han følte at han kjempet om gull. Der satte han personlig rekord med 5,30.

– Etter stav var jeg ganske sikker på at jeg iallfall var i kampen. Jeg har kastet veldig bra spyd på trening, og jeg vet hvor jeg står i forhold til de andre på 1500 meter, sa han.

– Jeg er så glad på hans vegne. Det var helt fantastisk. Jeg ble så rørt av Sander som gjør den jobben på 1500. Fantastisk, evig takknemlig for det, sa mor Mette Malm Rooth til NRK.

Gullvinneren passet på å skryte av familien sin.

– Jeg hadde aldri klart det uten dem. Jeg har en pappa som stiller opp natt og dag på trening, og en manna som caterer resten av livet. Jeg pleier å beskrive meg som en Formel 1-sjåfør. Jeg setter meg bare i bilen, og de fikser alt det andre, sa han.

Det var Norges niende OL-gull i friidrett. Rooth repeterte med gull i tikamp Helge Løvlands bragd fra OL i Antwerpen i 1920.

– Gratulerer til Markus Rooth med OL-gull i tikamp! En overlegen seier og fantastisk bragd – som ga Norges første gullmedalje i Paris, skriver statsminister Jonas Gahr Støre i en melding til gullgutten.

– Det er noe stort i emning her nå, sa Post i NRKs sending.

Tidligere på dagen kjempet Rooth seg inn i medaljekampen da han gikk over knallsterke 5,30 i stav. Han beveget seg da opp på sølvplassen i sammendraget.

Neugebauer ledet før spydkonkurransen, men stoppet der på 56,64. Det ga Rooth en ledelse på 16 poeng før siste øvelse.

Vinnerserien til Rooth var 10,71 på 100 meter, 7,80 i lengde, 15,25 i kule, 1,99 i høyde, 47,69 på 400 meter, 14,25 på 110 meter hekk, 49,80 i diskos, 5,30 i stav, 66,87 i spyd og 4.39,56 på 1500 meter.

Tjalve-løperen var ikke i tvil da NTB lørdag kveld spurte om avgjørelsen i Roma ble utslagsgivende for at han vant OL-gull.

– Ja! Det er jeg ganske sikker på. Å stå av føltes jævlig der og da, og i halvannen uke følte jeg at det var kjipt, men så kom jeg fort tilbake, sa han.

Sander Skotheim var foran Rooth i sammendraget før stavkonkurransen. Der ble det helbom da han rev tre ganger på åpningshøyden 4,50 og endte uten tellende resultat. Da var håpet om medalje ute.

I stedet gjorde han en jobb for lagkompisen, og Rooth er veldig takknemlig for det.

Søndag klokka 18.51 er det seiersseremoni på Stade de France, og da spilles «Ja, vi elsker» for første gang under OL i Paris.

– Jeg var ganske sikker på at min kapasitet er større enn de to jeg konkurrerte mot. Så var jeg så heldig at Sander ga meg en rygg i jevn fart som jeg kunne følge, sa Rooth.

Han avsluttet konkurransen med 8796 poeng. Tyske Leo Neugebauer tok sølv med 8748, og Victor Lindon fra Granada sikret bronsen med 8711. Seiersdifferansen ble på 48 poeng.

Markus Rooth tok seg opp på førsteplassen etter sterk spydkasting i nest siste øvelse. Hans beste kast landet på 66,87, som er 0,75 meter bedre enn hans tidligere bestenotering på 66,12.

I Roma-EM i juni valgte Rooth å stå av før spydkonkurransen. Han slet med en kjenning i låret og vurderte at det var for risikabelt å fortsette. Nordmannen prioriterte da å stille skadefri på startstreken i OL.

(©NTB)

Flere nyheter: