Menu
NAZISTEN: Knut Hamsun var en trofast tilhenger av nazistene. Her avbildet på Fornebu flyplass av Josef Terboven i 1943. Hamsun kom tilbake fra en stor nazi-konsesjon i Wien og et personlig besøk hos Adolf Hitler. FOTO: CAPPELEN DAMM

Kontroversielt forlag lanserer KI-generert Knut Hamsun-bok

Legatum Publishing, ledet av Tore Rasmussen fra Haugesund, har gjenskapt Knut Hamsuns stemme ved hjelp av kunstig intelligens.

Av Egil M Solberg | 01.08.2024 19:36:32

Litteratur: Legatum Publishing planlegger å lansere lydboken «Sult» under årets Hamsundager på Hamarøy, melder NRK.

Utgivelsen har møtt sterk kritikk fra Hamsuns familie og Hamsunsenteret, som ikke ønsker forlaget til stede på arrangementet.

Hamsuns barnebarn, Regine Hamsun, kaller ifølge kanalen det en «kynisk utnyttelse» og beskriver det som grotesk, spesielt med tanke på at Hamsun var hørselshemmet. Direktør Solveig Hirsch ved Hamsunsenteret sier at de ikke støtter forlag som fremmer høyreradikale ideologier.

Forlagssjef Tore Rasmussen forsvarer overfor NRK prosjektet som en måte å formidle Hamsuns litteratur til nye generasjoner ved hjelp av moderne teknologi. Til tross for motstanden, vil forlaget delta på Hamsundagene for å møte Hamsun-entusiaster.

Anne Bitsch, forfatter og samfunnsgeograf, beskriver ifølge kanalen Legatum Publishing som et høyreradikalt forlag. Kritikken forsterker striden rundt Hamsuns arv, spesielt i lys av hans kjente nazisympatier.

Lydboken, som lanseres på Hamsuns bursdag 4. august, har allerede skapt betydelig debatt i forlags- og litteraturmiljøer.

Flere nyheter: