Menu
Den profilerte og respekterte forretningsadvokaten Per Asle Ousdal i Sandnes er mistenkt for omfattende grove bedragerier knyttet til lånevirksomhet i gråmarkedet. Til sammen er det kommet inn lånekrav på over 765 millioner kroner mot dødsboet etter advokaten. Foto: Ousdal advokatfirma / NTB

Advokatskandalen: Samlede lånekrav på 765 millioner kroner

De samlede lånekravene mot dødsboet etter advokat Per Asle Ousdal, som er mistenkt for grove bedragerier knyttet til fiktive lån, er oppe i 765 millioner kroner.

Av NTB | 01.08.2024 11:12:55

Kriminalitet og rettsvesen: Det opplyser bostyrer Flemming Karlsen til NTB. Fristen for å melde krav til dødsboet etter den profilerte Sandnes-advokaten som har drevet utstrakt lånevirksomhet i gråmarkedet, gikk ut 31. juli. Det kan fortsatt være krav som er i postgangen.

Det største enkeltkravet er på omtrent 70 millioner kroner. Nesten alle kravene som er meldt inn innen fristen, er på sjusifrede beløp – altså beløp på 1 million kroner eller mer.

Per Asle Ousdal skal i stor skala ha formidlet lån i gråmarkedet fra lokale utlånere til ukjente mottakere. Summen av anmeldte og varslede anmeldte krav beløper seg nå til over 765 millioner kroner, ifølge Karlsen.

Det er i tillegg mottatt betingede krav på til sammen over 1,9 milliarder kroner fra aktører som kan bli ansvarliggjort for kreditorers krav, som eksempelvis forsikringsselskaper, opplyser bostyreren i en epost til NTB.

Lånene den respekterte og profilerte advokaten formidlet, ble sikret med garantier fra advokatfirmaet han jobbet i – Bull Årstad Advokatfirma. Ifølge firmaet er garantiene falske, ifølge Dagens Næringsliv som i juni omtalte saken i en bred dokumentar.

Ousdal skal ha fått klienter til å låne ut penger gjennom ham, med løfter om raus avkastning. Men det fantes ikke låntakere i andre enden for en betydelig andel av pengene som ble lånt ut. Isteden er det oppdiktede låntaker og tilsynelatende falske underskrifter på lånepapirene.

Ousdal formidlet også reelle lån i stort omfang, ifølge DN.

Over halvparten av pengene som gikk inn på klientkontoen hos Bull Årstad Advokatfirma i perioden mellom 2013 og 2023, var knyttet til lånevirksomheten, ifølge NRK.

I tillegg til at Økokrim og Sørvest politidistrikt er i gang med sin etterforskning av det som mistenkes å være omfattende bedragerier knyttet til lånevirksomheten, har Finanstilsynet gått inn i saken.

Tilsynet skal sjekke om det har skjedd brudd på regelverk innen deres tilsynsområder og innhenter blant annet redegjørelser fra aktuelle banker og advokatselskapets revisor og regnskapsfører.

Finanstilsynet er også i dialog med andre myndigheter om saken.

Det er et krav om å være registrert hos Finanstilsynet for å drive låneformidlingsvirksomhet til næringsdrivende. Den aktuelle advokaten har ikke vært registrert, og Finanstilsynet har heller ikke vært kjent med advokatens virksomhet.

Enkelte investorer har plassert flere titall millioner kroner, andre har gått inn med mindre millionbeløp. Felles for alle er at pengene trolig er tapt. Sandnesposten omtalte kravene i boet først.

Flere aktører har levert anmeldelser mot den avdøde. En tidligere etterforskning ble henlagt da Ousdal gikk bort, skriver Sandnesposten. Familien har opplyst at han valgte å avslutte sitt eget liv.

Flere nyheter: