Menu
Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage har et dystert syn på tiden i vente i Midtøsten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Midtøsten-ekspert holder pusten: – Ikke mye fred i vente

Israel risikerer krig på alle fronter etter drapet Hamas-lederen, sier Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage. Hun tror man kan glemme fred i tiden som kommer.

Av NTB | 31.07.2024 10:23:04

Politikk: – Han er virkelig den øverste og viktigste lederen i Hamas. Etter slike attentat er det sjeldent moderate krefter og svar som vinner fram, sier Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO) og seniorforsker i Prio, til NTB.

Drapet på Hamas’ øverste politiske leder Ismail Haniyeh øker usikkerheten i Midtøsten. Waage ser på regionen som en kruttønne hvor alle ballene nå er i lufta.

– Nå er det stor fare for regional krig. Det er bare å holde pusten og lure på hva slags svar som kommer. Man kan håpe at Iran og Hizbollah skjønner at de er militært underlegne og at det ikke blir full eskalering på alle fronter.

– Det er ingen som kan erstatte Haniyeh med den autoriteten og tyngden som skal til for å inngå et kompromiss, forteller Waage til NTB.

Waage begrunner dette med at det nå er ytterliggående krefter som styrer på begge sider av krigen, hvor ingen tar til orde for forhandlinger.

– Forsvarsstyrkene begynner å bli slitne. De har kriget i snart 10 måneder, hvis de blir angrepet i nord må de sende styrker dit, sier Waage.

Midtøsten-eksperten tror ikke drapet på Hamas’ øverste leder gjør at Israel vil trappe ned krigen i Gaza.

– Israel er ikke ferdig med sine militære operasjoner, de skal knuse Hamas. Ingen vet når det litt flytende målet er nådd.

– Iran og Hizbollah har vist at de ikke har ønsket noen konfrontasjon med Israel. Med å ta ut toppledere i andre land flytter Israel grensen.

– Midtøsten er ikke et sted hvor ledere opptrer spesielt rasjonelt. Alle sammen har et øye for øye og tann for tann mentalitet. Det er helt sikkert at det kommer militære svar, sier Waage til NTB.

Hun tror drapet på Haniyeh betyr full kollaps for våpenhvilesamtalene mellom Israel og Hamas. 62-åringen ledet Hamas i samtalene om våpenhvile.

Dersom dette eskalerer til en full regional krig blir det en stresstest for det israelske forsvaret.

Ved å ta ut den øverste lederen i et annet land i regionen mener Waage at Israel tøyer strikken i regionen.

(©NTB)

Flere nyheter: