Menu
Russlands Vennskapsleker ser ut til å bli flyttet til neste år. Bildet er tatt under OL på russisk jord i 2014. Foto: Tobias Röstlund / TT / NTB

Russland utsetter alternativt OL

Russlands planlagte idrettsarrangement «Vennskapslekene» ser ut til å bli flyttet til neste år. Arrangementet er av mange sett på som et alternativt OL.

Av NTB | 30.07.2024 21:03:15

Sport: Arrangøren meldte om det antatte utsettelsen tirsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Vennskapslekene skulle i utgangspunktet gått av stabelen i september, men er nå flyttet til 2025. Datoene er foreløpig ikke spesifisert, og utsettelsen må også godkjennes av russiske myndigheter.

– Hovedgrunnen til å endre datoene er at flere idrettsutøvere som deltar i store internasjonale sportsarrangementer sommeren 2024, får for lite restitusjonstid før arrangementet, sier arrangøren i en pressemelding uten å nevne Paris-OL spesifikt.

Det russiske arrangementet har ambisjoner om å samle 10.000 deltakere fra 137 land, nesten like mange som de 10.500 utøverne som deltar i Paris.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) sa i mars at det planlagte arrangementet er «et kynisk forsøk av det russiske forbundet på å politisere idretten» og anmodet nasjoner om å ikke delta.

Den Moskva-baserte arrangøren har forsøkt å bruke premiepenger til å lokke utøvere til å delta. På arrangementets nettsider oppgis det at en førsteplass gir rundt 440.000 kroner. IOC utbetaler ikke premiepenger.

15 russiske idrettsutøvere konkurrerer i OL, under nøytralt flagg. Ordningen tillater russiske og belarusiske utøvere som ikke har militær tilknytning eller har støttet den russiske invasjonen av Ukraina, å delta i lekene i Paris.

Fra russisk hold er det hevdet at «Vennskapslekene» ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

(©NTB)

Flere nyheter: