Menu
Dragartister opptrådte under åpningsshowet til Paris-OL, der også DJ-en Barbara Butch deltok. Nå går hun til anmeldelser etter nettruslene. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/NTB

DJ-en fra omstridt OL-innslag utsatt for hets og hat – nå anmelder hun

DJ-en som var med på OLs omdiskuterte åpningsseremoni, anmelder det hun beskriver som en flom av netthets og trusler.

Av NTB | 30.07.2024 16:43:01

Kriminalitet og rettsvesen: Barbara Butch var sentral i tablået som minnet om Leonardo da Vincis «Nattverden» under OL-åpningen fredag, omgitt av dragartister og dansere. Det skapte reaksjoner – og fikk alt fra katolske kirkeoverhoder til Andrew Tate, Elon Musk og Donald Trump til å rykke ut med kritikk.

Opprinnelig hadde DJ-en og aktivisten tenkt å tie og «la haterne kjøle seg ned», skriver hun på Instagram tirsdag. Men nå har Butch, beskrevet som et LHBTQ-ikon, likevel bestemt seg for å ta til motmæle.

Ifølge AP oppfattet kritikerne scenen med Butch, på samme plass som Jesus, som en hån av kristne verdier og det berømte maleriet av Jesus og disiplenes siste måltid.

Det har ført til at hun er blitt truet med død, tortur og voldtekt, så vel som å bli «målskive for tallrike antisemittiske, homofobiske, sexistiske og fettfobiske fornærmelser». Det skriver DJ-ens advokat i et brev som Butch også deler.

Nå har advokat Audrey Msellati levert flere anmeldelser, som franske rettsmyndigheter skal vurdere før det eventuelt igangsettes politietterforskning. Msellati skriver at Butch har vært utsatt for «en ekstremt voldelig kampanje med netthat og ærekrenkelser».

– Meldingene jeg får, er stadig mer ekstreme. Alt fordi jeg hadde æren av å representere mitt lands mangfold gjennom kunst og musikk sammen med andre artister jeg beundrer. I hele mitt liv har jeg nektet å være et offer: Jeg vil ikke tie stille, skriver hun i posten.

Arrangørene av Paris-OL har i etterkant rykket ut og beklaget, og sagt de aldri mente å vise manglende respekt for noen religiøs gruppe. Bordet der Barbara Butch – iført en hodeplagg som kunne minne om en glorie – snurret plater, var ifølge OL-seremoniens kunstneriske leder Thomas Jolly ment » å hylle fest og fransk gastronomi».

(©NTB)

Flere nyheter: