Menu
Norges Helene Næss og Marie Rønningen kjemper om en OL-medalje. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Stor norsk OL-opptur etter dramatisk diskvalifikasjon – seilehåp inn i medaljekampen igjen

Helene Næss og Marie Rønningen reiste seg etter mandagens diskvalifikasjon og leverte tre solide OL-seilaser i 49er FX-klassen i Marseille tirsdag.

Av NTB | 30.07.2024 15:53:07

Sport: Den norske duoen var på forhånd utpekt som medaljekandidater i Frankrike, men de ambisjonene fikk seg en knekk med mandagens diskedrama.

Tirsdag gikk det langt bedre for Næss og Rønningen. De innledet dagen med en solid femteplass i første seilas. Samme plassering ble det i den andre, mens den tredje og siste endte med med åttendeplass.

De sterke resultatene sendte den norske duoen et godt stykke oppover resultatlistene. Før de tre avsluttende innledende seilasene onsdag ligger Næss og Rønningen på fjerdeplass.

Avstanden opp til lagene foran er ikke avskrekkende. Bare fire poeng skiller til den svenske båten på bronseplass, og 26 til den nederlandske lederbåten.

Plasseringene i hver enkelt seilas gjøres om til poeng. Duoen med lavest sum sammenlagt vinner.

Videre kan deltakerne stryke sitt svakeste resultat. Slik det ligger an foran torsdagens tre seilaser har Næss og Rønningen 61 poeng etter at dårligste resultat er strøket.

Egentlig var Ronja Grönblom og Veera Hokka på fjerdeplass, men den finske båten ble disket i 9. seilas og falt ned til 11.-plass.

Dermed avanserte Næss og Rønningen. De er rett bak svenske Vilma Bobeck og Rebecca Netzler på bronseplass, men har også konkurrenter rett bak seg.

Leder gjør den nederlandske duoen Odile van Aanholt og Annette Duetz med 35 poeng, fire poeng foran franske Sarah Steyaert og Charline Picon.

Næss og Rønningen ble i likhet med flere andre båter disket for å ha krysset startlinjen for tidlig i det som var den første av tre seilaser mandag, og den fjerde totalt. I etterkant ble det fra norsk side lagt inn protest.

Sent mandag kveld kom den nedslående beskjeden fra juryen. Diskvalifikasjonen ble opprettholdt. Det ble konklusjonen selv om den norske leiren hevder å ha tydelig dokumentasjon på at Næss og Rønningen ikke forbrøt seg mot reglementet.

Næss og Rønningen tok EM-gull i fjor.

Det skal i alt gjennomføres tolv innledende seilaser før den avsluttende medaljeseilasen 1. august. Der skal de ti beste båtene i aksjon.

I den avsluttende medaljeseilasen dobles plasseringspoengene. Et godt resultat der kan med andre ord gjøre utgjøre mye.

(©NTB)

Flere nyheter: