Menu
Cato Haug synes at dialogen om VAR er i ferd med å bedre seg. Styrelederen i NTF tar selvkritikk på hvorfor saken har blitt så betent den siste tiden. Foto: Annika Byrde / NTB

NTF-lederen etter avlysningen på Lerkendal: – I ferd med å få en bedre dialog

Styreleder i Norsk Toppfotball Cato Haug, har tro på bedre dialog om VAR framover. NTF-lederen tar selvkritikk for måten han har formulert seg tidligere.

Av NTB | 28.07.2024 09:33:07

Sport: Haug har blant annet fått kritikk fra fans som mener at han har uttrykt at NTF ikke kommer til å kjempe for å avvikle VAR, selv om et flertall av de 32 klubbene NTF representerer skulle bestemme seg for å jobbe mot dommerverktøyet.

I et intervju til TV 2 i pausen av lørdagens kamp mellom Fredrikstad og Rosenborg, var NTFs styreleder klar på hva som vil skje dersom et flertall av toppklubbene stemmer mot VAR.

– Da vil NTF, som ikke har myndighet og makt til å avvikle VAR, sende et veldig tydelig signal videre til fotballforbundet. Så er det forbundstinget som til syvende og sist må avgjøre det, men forbundsstyret vil da ta med seg det signalet, som er et veldig sterkt signal, sier Haug.

Framtiden til VAR i norsk fotball skal etter alle solemerker avgjøres på neste års fotballting. Det holdes 1. og 2. mars 2025 og vil kunne involvere langt flere klubber enn de 32 som representeres av NTF.

Det synes Haug er riktig måte å gjøre det på.

– Sånn som situasjonen har utviklet seg, så har det blitt til en tingsak. Dette handler om hele norsk fotball, selv om det er de 16 eliteserieklubbene som daglig blir berørt av det, sier Haug.

Han mener omdømme, dommerrekruttering og økonomi er viktige faktorer som blir påvirket av VAR og berører hele norsk fotball.

Det ble et trist skue for styrelederen i NTF.

– Det synes jeg var veldig synd. Det er sånn vi ikke vil ha i fotballen. Spilleflata skal være fri for alt mulig.

Nå føler Haug at dialogen har bedret seg i etterkant av skandalekampen på Lerkendal

– Det var en veldig uheldig hendelse, og så synes jeg at det har blitt håndtert bra etterpå. Vi er i ferd med å få en bedre dialog. Vi må ta vår del av ansvaret for at ikke den har vært god nok og så håper jeg supporterne gjør det samme, sier Haug.

I tillegg har både Vålerenga og Rosenborg bedt om at det innkalles til et eiermøte i Norsk Toppfotball, der det skal stemmes blant de 32 klubbene NTF representerer, over holdningen organisasjonen skal ha til VAR.

– Det er vi veldig positive til. Nå er det over et halvt år til dette skal på banen, så det går an å ha medlemsmøter før det. Det er jeg helt sikker på at de kommer til å gjøre, så vi får en god forankring i våre klubber.

Personlig tror Haug at VAR på lang sikt kan komme til å bare være et gode for fotballen, også i Norge.

– Sånn som VAR er nå, så mener jeg det har stort utviklingspotensial. På sikt kommer vi til å få et VAR som ingen snakker om eller tenker er et problem for fotballen, men nå har vi ikke det. Vi er nødt til å utvikle VAR videre, hvis det skal overleve, mener Haug.

De mange protestene blant supportergruppene i Eliteserien toppet seg sist helg, da kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm på Lerkendal ble avlyst. Fiskekaker, tennisballer og røykbomber ble kastet ut på banen og kampen ble til slutt avlyst.

På fotballtinget i mars skal VAR-dømmingens framtid opp til diskusjon. Før det skal det også settes ned en arbeidsgruppe som skal utrede fordeler og ulemper med VAR. En ekstern leder vil bli hentet inn til å styre arbeidet, og medlemmene skal ha bakgrunn fra ulike roller og bidra med forskjellige perspektiver.

(©NTB)

Flere nyheter: