Menu
Sårede pasienter på et sykehus i Khan Younis, sør på Gazastripen, etter et israelsk angrep i starten av juli. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

20 alvorlig syke pasienter skal evakueres fra Gaza til Norge

UDI har fått i oppdrag å gi innreisetillatelse til 20 alvorlig syke pasienter fra Gaza, men det er ikke klart når de første kommer til Norge.

Av NTB | 25.07.2024 11:53:04

Medisin og helse: Årsaken er at pasientene også trenger utreisetillatelse fra Gaza. Oppdraget kommer etter en instruks fra Justis- og beredskapsdepartementet, skriver Utlendingsdirektoratet (UDI) i en pressemelding.

– Norge skal primært ta imot mindreårige og kvinner. Sakene skal forelegges norske utlendingsmyndigheter og politi for godkjenning før aktuelle personer får tilbud om overføring til Norge, heter det i pressemeldingen.

UDI skriver at de som er aktuelle for medisinsk evakuering, har alvorlig sykdom eller livstruende tilstander som krever spesialiserte sykehustjenester. Pasientene overtas av de ulike helseforetakene når de kommer til Norge og fraktes da rett til sykehus.

– UDI skal sørge for innkvartering av følgepersoner og pasient når vedkommende er utskrevet fra sykehuset, står det i pressemeldingen.

Dersom pasienten som evakueres, er en enslig mindreårig under 15 år, er det Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) som er ansvarlig for bo- og omsorgstilbudet.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har oppfordret land til å bistå med evakuering av pasienter fra det krigsherjede palestinske området. Norge har i likhet med flere land i EU sagt ja til å ta imot pasienter innen utgangen av året. Norge har sagt ja til å ta imot inntil 100 personer.

Flere nyheter: