Menu
Slovakias statsminister Robert Fico er svært lite fornøyd med at Ukrainas sanksjoner mot det russiske oljeselskapet Lukoil også betyr stans i transittleveranser til det slovakiske raffineriet Slovnaft. Arkivfoto: Radovan Stoklasa / TASR / AP / NTB

Slovakia raser mot ukrainsk oljestans for russisk leverandør

Slovakias statsminister raser mot Ukrainas sanksjoner mot russiske Lukoil. Uten transitt gjennom Ukraina, får ikke Slovakias Slovnaft-raffineri nok råvarer.

Av NTB | 21.07.2024 05:12:45

Økonomi og næringsliv: Både Slovakia og Ungarn har denne uken opplyst at de ikke lenger får olje fra den viktige russiske leverandøren Lukoil etter at Ukraina i forrige måned satte selskapet på sin sanksjonsliste og stanset transittoverføringene.

For Slovakia betyr det råvaremangel for raffineriet Slovnaft, som eies av den ungarske oljekonsernet MOL.

Lørdag snakket Slovakias statsminister Robert Fico på telefon med sin ukrainske kollega Denys Sjmyhal.

– Slovakia har inge planer om å være et gissel i forholdet mellom Ukraina og Russland, var budskapet fra Fico, ifølge staben hans.

Når Ukraina skrur igjen kranene, får Slovnaft 40 prosent mindre olje til behandling enn det de trenger, ifølge den slovakiske regjeringen. Den sier det vil ramme hjemmemarkedet og kan føre til stans i dieseleveranser til Ukraina.

– Å sette Lukoil på sanksjonslisten er bare enda et eksempel på lite gjennomtenkte sanksjoner, som ikke rammer Russland, men i hovedsak rammer EU-land, noe som er uakseptabelt, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

Fico har lenge kritisert sanksjonene mot Russland og har stanset Slovakias direkte militære støtte til Ukraina. Det har ført til kritikk om at han styrer utenrikspolitikken for mye i russiske retning.

Selv om EU allerede har innført sanksjoner mot russisk råolje, har enkelte medlemsland – blant dem Slovakia – unntak for å gi dem tid til å finne alternative kilder.

(©NTB)