Menu
Republikanernes presidentkandidat Donald Trump hadde med seg kona Melania Trump og resten av familien på scenen i Milwaukee. Foto: Julia Nikhinson / AP / NTB

Trump kom med strøm av usannheter under landsmøtetalen

Donald Trump kom med minst 20 falske påstander da han rundet av Republikanernes landsmøte med en nesten 93 minutter lang tale.

Av NTB | 19.07.2024 08:32:58

Politikk: Landsmøtet i Milwaukee nådde sitt klimaks da Trump inntok talerstolen torsdag kveld til stormende jubel fra en fullsatt sal og tonene fra Lee Greenwoods «God Bless the USA».

Før Trump ankom, var sønnen Eric, Kid Rock og Hulk Hogan blant dem som varmet opp publikum.

– Splittelsen og disharmonien i samfunnet må leges. Som amerikanere er vi knyttet sammen gjennom en felles skjebne, sa ekspresidenten da de taktfaste ropene «USA! USA! USA!» hadde lagt seg.

– I kveld er jeg stolt over å ta imot deres nominasjon til presidentvalget, sa han og lovet tilhørerne «en utrolig seier om fire måneder».

– Denne fortellingen vil dere ikke høre fra meg flere ganger, for den gjør for vondt, sa den 78 år gamle ekspresidenten, som håper på fire nye år ved makten.

Han hyllet også brannmannen som ble drept i attentatet og ba salen om et minutts stillhet.

CNN har i sin gjennomgang påvist minst 20 uriktige påstander og kaller talen «den mest uærlige» som har vært holdt under det fire dager lange landsmøtet.

Britiske The Guardian har også faktasjekket talen og konkluderer med at den var preget av «alarmistisk språkbruk og falske påstander».

CBS News konstaterer blant annet at Trumps påstand om at USAs økonomi aldri har vært bedre enn da han styrte landet, er uriktig.

USAs økonomi vokste 1950 og 60-tallet med mellom 4 og 8 prosent i året, mens veksten under Trump i gjennomsnitt var på 2,5 prosent i året.

Etter at Biden overtok har veksten ifølge Verdensbanken vært på gjennomsnittlig 3,4 prosent.

Han gjentok også påstanden om at de mange tiltalene som er reist mot ham, er grunnløse og et resultat av en politisk motivert heksejakt fra Demokratenes side.

Han hevdet videre at det under hans tid som president rådet fred i verden. Trump gjentok dessuten en rekke uriktige påstander om innvandring, kriminalitet og egne prestasjoner.

Han hevdet også at det ikke fantes inflasjon i USA da han selv var president, også dette uriktig. Konsumprisindeksen i USA steg med rundt 8 prosent i løpet av Trumps fire år i Det hvite hus, viser offisiell statistikk.

Trump hevder også at Biden vil firedoble skattene, en påstand som også er grepet ut av løse lufta. Biden har rett nok varslet skjerpet skatt for de aller rikeste, men har samtidig lovet å ikke heve skattene for dem som tjener under 4,3 millioner kroner i året.

Trump lover på sin side å «umiddelbart få slutt på den ødeleggende inflasjonskrisen», blant annet ved hjelp av store skattekutt, og han lover også å få ned renten og prisen på drivstoff ved å bore etter mer olje.

Statistikk fra FBI viser at antallet drap falt med 13 prosent i fjor, og at nedgangen hittil i år har vært enda større.

Ifølge CNN viser statistikken også at det er mindre voldskriminalitet i USA i dag enn da Trump styrte landet.

Selv lover Trump å «tjene det amerikanske folket bedre enn noensinne».

– Jeg vil aldri slutte å kjempe for dere, for familiene deres og for dette storslåtte landet, sa han i talen.

– Dette valget bør handle om utfordringene vi står overfor og hvordan vi kan gjøre landet fritt og storslagent igjen, fortsatte han.

– Under vår ledelse skal USA blir respektert igjen. Ingen fiende vil tvile på vår styrke, grensene skal være trygge, lov og orden skal styre gatene, og patriotismen skal tilbake i skolene våre. Og vi skal skape fred, stabilitet og harmoni over hele verden.

– Men for å oppnå denne fremtiden, må vi først redde nasjonen fra sviktende og til og med inkompetent lederskap, sa han.

Trump ramset opp kriger i Europa, Afrika og Asia og sa at verden er «på randen av tredje verdenskrig», noe han hevder dagens regjering ikke er i stand til å takle.

Han gjentok også at han vil få slutt på krigen mellom Russland og Ukraina, «som aldri ville skjedd med meg som president». Det samme mente han var tilfellet med Gaza-krigen som ble utløst av angrepet på Israel.

– Iran var bankerott. De hadde ikke penger. Nå har de 250 milliarder dollar som de har tjent bare på de siste to og et halvt årene, sa han og hevdet at sanksjonslette fra Biden-administrasjonen er forklaringen.

USA har flere ganger skjerpet sanksjonene mot Iran under Biden.

– Jeg sa til Kina og andre land at dersom de handlet med Iran, ville vi ikke handle med dem, la han til.

Trump gjentok også den udokumenterte påstanden om at Iran var i ferd med å inngå en revidert atomavtale med USA i 2020, men at «det forferdelige, forferdelige» valget av Biden som president satte en stopper for dette.

Trump holdt ikke bare den lengste landsmøtetalen i nyere tid i USA – han slo også sin egen, åtte år gamle talerekord på 74 minutter, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han takket deretter for alle sympati- og støtteerklæringene han har mottatt etter attentatet sist lørdag, før han fortalte sin historie om hendelsen og kulen som «var en kvart tomme unna å ta livet av meg».

Deretter fulgte en lang rekke udokumenterte påstander og usannheter fra 78-åringen som nok en gang tar sikte på å bli USAs president.

Trump gjentok blant annet at det var han og ikke Joe Biden som egentlig vant valget i 2020, en påstand mange av hans tilhengere fortsatt tror fullt og fast på og som lå bak stormingen av kongressbygningen i januar 2021.

Trump hevdet i talen blant annet at det nå er rekordhøy inflasjon i USA, noe som ikke stemmer. Inflasjonen er på 3 prosent, mens rekorden ble satt i 1920 og var på 23,7 prosent.

Trump hevdet videre at det har vært en dramatisk økning i kriminaliteten i USA under Biden, men heller ikke dette er sant.

Selv om tonen i talen var mer dempet enn ved flere tidligere anledninger, var Trumps budskap velkjent.

Trump viet også deler av talen til Iran.

Flere nyheter: