Menu
Her ankommer Donald Trump valgkampmøtet i Butler i Pennsylvania, fulgt av Secret Service. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Søkelys på Secret Service etter Trump-skyting

Attentatforsøket på Donald Trump har reist spørsmål om sikkerhetssvikt fra Secret Service, som gir tidligere presidenter livstidsbeskyttelse.

Av NTB | 14.07.2024 09:43:29

Politikk: Nattens attentat var den første skytingen mot en amerikansk president eller kandidat til et større parti siden attentatforsøket på den republikanske presidenten Ronald Reagan i 1981.

NBC har snakket med Steve Nottingham, en tidligere politimann som var ansvarlig for sikkerheten til flere verdensledere. Han peker på flere sikkerhetsmangler på lørdagens kampanjemøte, både under forberedelsene og i tiden møtet ble holdt.

– De burde ha dekket de plassene på forhånd, sier han.

Flere sikkerhetseksperter NBC har snakket med, kaller attentatet på Trump for det største sikkerhetsbruddet siden Reagan.

Jim Cavanaugh, en pensjonert spesialagent som har jobbet i Secret Service, sier at han er overrasket over at skytteren klarte å komme til et sted med fri utsikt over podiet der Trump talte.

– Det må ikke være noen som går på et tak. Alle opphøyde plasser må sikres, sier han til NBC.

– Jeg så publikum bøye seg ned, og så dukket Trump også raskt. Så strømmet Secret Service til og beskyttet ham så snart de kunne. Vi snakker bare om et sekunds tid før de alle beskyttet ham, sa han.

Fra annet hold blir det oppgitt at det tok 22 sekunder fra skuddene ble avfyrt til Secret Service gikk opp på podiet der Trump sto.

En mann som beskrev seg selv som et øyenvitne, forklarte til BBC at han så en mann bevæpnet med en rifle krype opp på taket i nærheten av møtet. Han sa at han og de han var sammen med, begynte å peke på mannen, og at de forsøkte å varsle sikkerhetsvakten.

Kort tid etter ble det hørt fem skudd, ifølge vitnet, som legger til at mannen var oppe på taket i flere minutter.

Skuddene så ut til å komme fra et område som lå utenfor det som var sikret av Secret Service.

Attentatet skjedde mindre enn fire måneder før valget 5. november, der Trump står overfor en valgomkamp med president Joe Biden. De fleste meningsmålinger viser et tett løp mellom de to.

Secret Service hadde ingen representant på brifingen, der FBI og statlige politimyndigheter informerte. FBI leder nå etterforskningen av angrepet.

Bare timer etter angrepet innkalte tilsynskomiteen i Representantenes hus Secret Service-direktør Kimberly Cheatle til en høring den 22. juli.

– Amerikanere krever svar om attentatforsøket på president Trump, het det i en uttalelse fra komiteen.

– Det er ikke plass til denne typen vold i Amerika. Vi må forene oss som nasjon å fordømme den, sa Biden i en uttalelse.

Trump skal motta sitt partis formelle nominasjon når Det republikanske partiet holder sitt landsmøte. Det starter i Milwaukee mandag.

– Denne grufulle handlingen med politisk vold på et fredelig valgkampmøte har ingen plass i dette landet, og bør fordømmes enstemmig og kraftig, skriver Representantenes hus’ flertallsleder, republikaneren Mike Johnson i sosiale medier.

– Politisk vold hører ikke hjemme i USA, sier Senatets flertallsleder, demokraten Chuck Schumer.

Noen av Trumps republikanske allierte tror angrepet er politisk motivert.

– I flere uker har uttalelser fra Demokratenes ledere ført til et latterlig hysteri om at dersom Donald Trump vinner, vil det være slutten på demokratiet i Amerika, sier kongressrepresentant Steve Scalise, som overlevde et politisk motivert attentat i 2017.

Trump-tilhengeren Ron Moose, som deltok i valgkampmøtet i Butler i Pennsylvania på lørdag der Trump ble skutt i øret, sa at han hørte rundt fire skudd.

På en pressebrifing sent lørdag kveld sa FBI-tjenestemenn at det var overraskende at den mistenkte avfyrte flere skudd.

Både ledende republikanere og demokrater fordømte raskt volden.

(©NTB)

Flere nyheter: