Menu
Palestinere flykter unna området i Khan Younis som ble rammet av et stort israelsk luftangrep lørdag ettermiddag. Minst 90 personer er drept, ifølge palestinske helsemyndigheter. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

Minst 90 drept i israelsk angrep mot Khan Younis

Minst 90 er drept i et israelsk luftangrep mot Khan Younis, sør på Gazastripen, ifølge Gazas helsemyndigheter. Israel hevder Hamas-topp var målet.

Av NTB | 13.07.2024 19:53:14

Politikk: I tillegg har det tidligere blitt meldt om minst 290 sårede mennesker, ifølge Reuters.

Angrepet er blant de dødeligste på Gazastripen på flere uker, og rammet al-Mawasi, en bosetning som ligger like vest for byen Khan Younis.

Flere medier skriver at angrepet rammet en teltleir. Leiren skal ligge i området som er definert som «trygg sone» av israelske styrker.

– Jeg klarte ikke å se hvor jeg var eller forstå hva som skjede, sier Sheikh Youssef, en palestiner fra Gaza by som har søkt tilflukt i al-Mawasi-området.

– Jeg forlot teltet og så meg rundt, og alle teltene rundt hadde blitt revet i stykker. Det lå kroppsdeler og lik overalt, både av eldre kvinner og små barn, sier han til Reuters.

Flere israelske medier melder at han antas å være blant de omkomne, men at IDF fremdeles prøver å få oversikt over om dette stemmer. En høytstående Hamas-tjenesteperson avviser imidlertid dette og sier at alle som ble drept i angrepet var sivile. Han omtaler Israels påstander som «tull».

– Det er ikke første gangen Israel hevder å ha palestinske ledere som mål, bare for å bli motbevist senere, heter det uttalelsen.

Israel mener at Deif er en av hovedarkitektene bak Hamas-angrepet på Israel 7. oktober, som tok livet av anslagsvis 1170 personer.

Deif har sjelden blitt sett i offentligheten og ifølge Reuters har han overlevd sju israelske attentat, senest i 2021. Han har toppet Israels liste over mest ettersøkte i flere tiår.

Videoopptak fra Reuters viser ambulanser som kjører i full fart mot området etter angrepet i skyer av røyk og støv. Fordrevne mennesker, inkludert kvinner og barn, flykter i panikk, noen av dem med de få eiendelene de eier i armene sine.

IDF har på sin side publisert et flyfoto fra stedet, som Reuters ikke har vært i stand til å verifisere. Hæren hevder Hamas-krigere gjemte seg blant sivile der.

– Angrepet var rettet mot et åpent område omgitt av trær, flere bygninger og skur, heter det i deres uttalelse.

En talsperson for IDF hevder videre at området ikke var en teltleir, men et av Hamas’ operative områder, og at flere Hamas-krigere befant seg der for å beskytte Deif. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– Sykehuset er fullt av pasienter, det er fullt av sårede, vi finner ikke flere senger til folk, forteller sykehusets direktør Atef al-Hout.

Ifølge ham er Nasser-sykehuset det eneste sykehuset som fortsatt er i drift i sørlige Gaza.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant holdt lørdag spesielle konsultasjoner i lys av «utviklingen på Gazastripen», ifølge hans kontor.

Det er uklart hvordan angrepet vil påvirke våpenhvilesamtalene som for tiden pågår mellom Israel og Hamas i Doha og Kairo.

Så langt har israelske angrep kostet over 38.000 palestinere livet, ifølge tall fra palestinske helsemyndigheter, men det antas at det er store mørketall. FN anser tallene fra palestinske helsemyndigheter som troverdige.

I et separat angrep mot en moské i Nasser-flyktningleiren utenfor Gaza by lørdag, ble også ytterligere 17 personer drept, ifølge Gazas helsedepartement.

Ifølge øyevitner kom lørdagens angrep mot Khan Younis som et stort sjokk på befolkningen der, da situasjonen i byen har vært roligere de siste dagene. Noen av de sårede som er evakuert er også redningsarbeidere, forteller de.

– De er alle borte, hele familien min er borte. Hvor er brødrene mine? De er alle borte. Det er ingen igjen, sier en tårevåt kvinne, som ikke ønsket å gi navnet sitt, til Reuters.

Byen Khan Younis er fra før bombet i stykker i krigsherjingene og består nå stort sett av ruiner og sammenraste bygninger.

Fordrevne palestinere som hadde søkt tilflukt i området forteller at angrepet var så kraftig at teltene de bodde i ble revet i stykker. Mange forteller også om lemlestelser og kroppsdeler som ligger strødd på bakken.

Ifølge det israelske militæret (IDF) var målet for angrepet lederen for Hamas’ militære fløy, Mohammed Deif.

Al-Mawasi ved Khan Younis er utpekt som en «trygg sone» av Israel, og IDF har gjentatte ganger oppfordret palestinere til å reise dit etter å ha gitt evakueringsordre for andre områder på Gazastripen.

Nasser-sykehuset sier at de har tatt imot svært mange sårede etter angrepet. Ansatte ved sykehuset sier at de har for få senger til å ta imot flere pasienter og at de ikke har nok medisinsk utstyr.

Angrepet i Khan Younis skjer etter mer enn ni måneder med krig på Gazastripen, utløst av Hamas-angrepet på Israel 7. oktober i fjor.

Flere nyheter: