Menu
Presset mot president Joe Biden tiltar. Nå har noen av Demokratenes viktigste givere begynt å fryse beløp til valgkampen i protest mot at han ikke gir seg som presidentkandidat. Foto: Matt Rourke / AP / NTB

Biden-givere holder tilbake 90 millioner dollar

Noen av Demokratenes viktigste givere har fortalt Bidens største givergruppe at de holder tilbake 90 millioner dollar om ikke presidenten gir seg i valgkampen.

Av NTB | 12.07.2024 18:43:10

Politikk: De frosne bidragene inkluderer flere åttesifrede giverløfter, opplyser to anonyme kilder med kjennskap til saken til avisen New York Times.

De ønsker ikke å si noe om hvilke givere som har satt sine pengeløfter på pause, men sier det samlede beløpet er anslått å være over 90 millioner dollar, som tilsvarer drøyt 956 millioner kroner.

Avgjørelsen om å holde tilbake en så enorm pengesum er ett av de mest konkrete eksemplene på demokratenes misnøye med president Joe Bidens opptreden i debatten mot Donald Trump i slutten av juni.

En giver beskriver overfor New York Times hvordan Future Forward tok kontakt og ba om bidrag etter den dårlige debatten, men at denne giveren og andre besluttet seg for vente med å gi flere penger.

Givergruppen, som anses å støtte Biden, har unngått å ta store strategiske avgjørelser før det blir klarhet rundt hvem som blir Demokratenes presidentkandidat, ifølge en person i gruppen.

Pengestoppen skjer samtidig som flere rådgivere rundt Biden angivelig diskuterer hvordan de skal overtale presidenten til å trekke seg fra valgkampen og overlate roret til visepresident Kamala Harris. Antall demokrater i Kongressen som ber Biden om å trekke seg, vokser dag for dag.

– Dere ser en hel generasjon ledere som står bak meg. De er dette landets fremtid, sa Biden.

Fire år senere er det mange i partiet som nå ber Biden oppfylle dette løftet og tre til side.

Så langt har minst 19 demokratiske kongressrepresentanter offentlig bedt Biden forlate presidentvalgkampen slik at partiet kan velge en annen kandidat. Noen donorer, Hollywood-stjerner, aktivistgrupper og amerikanske nyhetsmedier har kommet med samme oppfordring.

Biden har imidlertid støtte fra nøkkelpersoner i partiet, og har lovet å stå løpet ut. Han sier han må fullføre jobben som han har påbegynt og at han skal slå Donald Trump.

– Vi har siden i går kveld sett sterk støtte, sa Tyler til journalister som var med presidentflyet til Michigan.

Tyler sa at donasjoner til Biden-kampanjen eksploderte under Bidens pressekonferanse på avslutningen av Nato-toppmøtet torsdag kveld. Donasjonene var sju ganger høyere enn ordinært nivå, ifølge Tyler. Det var på denne pressekonferansen at Biden kalte sin egen visepresident Donald Trump, og før pressekonferansen kalte han Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for president Vladimir Putin.

Tylers uttalelser tyder på at navnefadesene ikke har gitt umiddelbare konsekvenser for Biden-kampanjen.

Tidligere fredag fikk Biden ekstra støtte da to fremstående demokrater – kongressrepresentant James Clyburn og Californias guvernør Gavin Newsom – sa at Biden bør fortsette. Fredag ettermiddag uttalte fagforeningen United Auto Workers president Shawn Fain, som tidligere har sagt at han var bekymret over Bidens utsikter til å vinne, at han nå lovpriser Biden for «å stå sammen med arbeiderklassen».

Givergruppen Future Forward har nektet å kommentere eventuelle samtaler med givere eller beløp som blir tilbakeholdt. En rådgiver for Future Forward har kun sagt at gruppen forventer at giverne som har satt donasjoner på pause, kommer tilbake når den nåværende usikkerheten rundt Bidens kandidatur er løst.

Det er ikke kjent hvor mye av de lovende pengene som var øremerket Bidens valgkamp kontra Future Forwards ideelle organisasjon som driver reklamekampanjer for partiet i viktige delstater.

– Jeg ser på meg selv som en bro, ikke noe annet, sa Biden i mars 2020, omgitt av Kamala Harris og andre demokratiske ledere under et besøk på Renaissance High School.

På vei til to valgkampmøter i delstaten Michigan fredag uttalte Biden-valgkampens talsmann Michael Tyler seg.

(©NTB)

Flere nyheter: