Cody Gakpo omfavnes etter å ha gitt Nederland 2-1 mot Tyrkia i EM-kvartfinalen i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB

Comeback ga nederlandsk semifinale mot England: – Måtte grave dypt

To scoringer på seks minutter tok Nederland til 2-1-seier over Tyrkia i den siste kvartfinalen i fotball-EM.

Av NTB | 07.07.2024 00:03:16

Sport: De oransjekledde var lenge i trøbbel på Olympiastadion i Berlin. Spillet gikk for sakte mot et kompakt Tyrkia, men så kom temposkiftet som endret alt.

Stefan de Vrij stanget inn utligningen etter 70 minutter, og kort tid senere framprovoserte Cody Gakpo et selvmål fra den tyrkiske høyrebacken Mert Müldür.

Gakpo ble først kreditert scoringen som ville gjort ham til mesterskapets toppscorer alene før semifinalene, men bildene viste at Müldür var sist på ballen.

Det betyr at Gakpo fortsatt er en av fire spillere på tre fulltreffere.

Onsdag spiller Nederland semifinale mot England i Dortmund. Det er første gang på 20 år at et nederlandsk lag har tatt seg så langt i et EM-sluttspill.

– Vi måtte grave veldig dypt, så jeg er stolt av gutta, sa Nederlands kaptein Virgil van Dijk til NOS etter lørdagens kamp.

For 36 år siden var Ronald Koeman med på å vinne EM med Nederland på tysk jord. Nå kan han gjenta bragden som trener.

– De står jo i kø der, tyrkerne! utbrøt TV 2s ekspertkommentator Brede Hangeland.

Scoringen kom etter en god tyrkisk periode. Tyrkias defensive taktikk så ut til å bli en suksess mot et Nederland som slet med å trenge gjennom før det løsnet.

De Vrij kom seg løs i feltet og stanget inn en ball fra Memphis Depay, og seks minutter senere kom den avgjørende situasjonen. Denzel Dumfries slo et innlegg som Müldür styrte i eget nett da han prøvde å stoppe Gakpo.

Tyrkia måtte klare seg uten Merih Demiral i forsvaret som følge av en to kampers suspensjon. Han ble straffet for å ha feiret på kontroversielt vis etter sine to scoringer i 2-1-seieren over Østerrike i åttedelsfinalen.

Han gjorde håndbevegelser som angivelig symboliserte to ulver. Det er en feiring som er blitt tolket å være et symbol for den nasjonalistiske og høyreekstreme tyrkiske organisasjonen «De grå ulvene».

Tyrkia tok ledelsen ved Samet Akaydin ti minutter før pause. Midtstopperen ruvet høyest og fikk hodet på en innsvinger fra stortalentet Arda Güler (19).

På tampen kom tyrkerne til mange sjanser i jakten på 2-2, men ballen ville ikke forbi en sterk Bart Verbruggen i Nederland-buret.