Menu
Siden han tiltrådte i 2022, har Yoon slitt med lave oppslutningstall og en liberal og opposisjonsstyrt nasjonalforsamling som har begrenset hans viktigste politiske plattformer. Foto: Jin Sung-chul / AP / NTB

Sør-Koreas president står overfor stor test i parlamentsvalget

Sørkoreanere velger onsdag en ny nasjonalforsamling i et valg som blir sett på som en folkeavstemning om den konservative presidenten Yoon Suk-yeol.

Av NTB | 10.04.2024 01:53:04

Politikk: Valgurnene åpnet klokken 6 sørkoreansk tid, som tilsvarer klokken 23 norsk tid, og stenger 12 timer senere, altså 18 sørkoreansk tid og 11 norsk tid.

Rundt 44 millioner sørkoreanere har stemmerett, og cirka 31 prosent av dem, nesten 14 millioner mennesker, avga forhåndsstemmer allerede forrige uke.

Uavhengig av resultatet vil Yoon bli sittende ved makta, men hvis hans regjeringsparti Folkemakt (PPP) ikke klarer å gjenopprette flertallet i nasjonalforsamlingen, kan det ifølge eksperter gjøre de resterende tre årene av hans femårsperiode vanskelige.

Siden han tiltrådte i 2022, har Yoon slitt med lave oppslutningstall og en liberal og opposisjonsstyrt nasjonalforsamling som har begrenset hans viktigste politiske plattformer.

– Det som betyr noe for Folkemakt, er om det kan bli det største eller nest største partiet, sier Choi Jin, en Seoul-basert politisk kommentator til nyhetsbyrået AP.

– Om partiet hans taper valget, vil det bli vanskelig for Yoon å komme ett eneste skritt videre i statsapparatet, legger han til.

(©NTB)

Flere nyheter: