Menu
Titusenvis av ungarere demonstrerte lørdag i Budapest til støtte for Péter Magyar, en av statsminister Victor Orbans hardeste kritikere. Foto: Justin Spike / AP / NTB

Massedemonstrasjon i Ungarn mot Orban

Titusener av mennesker demonstrerte i Ungarns hovedstad lørdag for å vise sin misnøye med statsminister Viktor Orban og hans regjering.

Av NTB | 06.04.2024 18:03:07

Krig og konflikter: Demonstrantene fylte gatene i sentrum av Budapest og marsjerte mot parlamentsbygningen mens de ropte slagord som «Vi er ikke redde» og «Orban, gå av!».

Mange av demonstrantene viftet med ungarske flagg og hadde klær eller symboler i nasjonalfagene rødt, hvitt og grønt, de samme fargene som Orbans parti Fidez har brukt som partifarger i mange år.

– Dette er Ungarns nasjonalfarger, ikke regjeringens, sier den 24 år gamle demonstranten Lejla. Hun hadde reist til Budapest fra byen Sopron for å delta i protesten.

Magyar var tidligere gift med en av Orbans nære allierte, Judit Varga. Hun gikk av som justisminister i februar etter en politisk skandale som også involverte ekspresident Katali Novak.

Magyar dannet nylig en politisk bevegelse som har som mål å utfordre Orban og regjeringspartiet Fidez.

Tre av demonstrantene som Reuters snakket med, sier Magyar appellerer til dem nettopp fordi han tidligere sto Orbans regjering nær og dermed har innsikt i hvordan den jobber.

– Vi har jo visst at det var korrupsjon, men han sier han var en «insider» og har bekreftet det for oss, sier den 46 år gamle helsearbeideren Zsuzsanna Szigeti.

Massedemonstrasjonen ble ledet av advokaten og opposisjonspolitikeren Peter Magyar (43), som er en av Orbans sterkeste kritikere. Han anklager den politiske ledelsen i landet for å være gjennomkorrupt.

I en meningsmåling utført av det ungarske Median-instituttet i mars, svarte 13 prosent av de spurte at de trolig vil støtte Magyars parti.

(©NTB)

Flere nyheter: