Menu
Det norske teamet fra Norwac har reist inn på Gazastripen og skal etter planen være der i to uker. F.v.: ortoped Geir Stray Andreassen, anestesilege Fadi Kabbouli, ortoped Odd Arild Ågedal og operasjonssykepleier Alice Skår. Bildet inngår i NTBs tilbud til abonnenter på nyhetsfoto. Bildet skal kun benyttes i forbindelse med angitt sak. Foto: Norwac / handout / NTB

Norsk legeteam på plass i Nord-Gaza

På andre forsøk har et norsk legeteam klart å komme seg til området nord på Gazastripen, der nøden er svært stor.

Av NTB | 06.04.2024 12:33:24

Krig og konflikter: Teamet fra Norwegian Aid Committee (Norwac) består av to ortopeder, en anestesilege og en operasjonssykepleier, ifølge NRK. De er på plass ved al-Awda-sykehuset.

De reiste inn i Gaza onsdag og forsøkte å komme seg videre nordover fredag. Da måtte de snu på grunn av sikkerhetssituasjonen, ifølge kanalen.

Reisen ble koordinert med Israel via Verdens helseorganisasjon (WHO). Planen er å være i Gaza i to uker, men de har pakket mat og utstyr for et fire ukers opphold.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) roser teamet for innsatsen.

– Vi støtter dette arbeidet og er svært takknemlighet for den livreddende jobben de gjør. Det er ingen trygge steder i Gaza, og jeg gjentar at Israel har plikt til å beskytte sivile og hjelpearbeidere, skriver han på X/Twitter.

I starten av mars sa WHO at situasjonen ved al-Awda-sykehuset er forferdelig. Mange av sykehusets bygninger ligger i ruiner, og lite nødhjelp har ankommet nordlige områder av Gazastripen.

Daglig leder i Norwac, Erik Fosse, har kontakt med legeteamet. Han sier til NRK at samfunnet har brutt sammen.

– Vi skraper på overflaten, men samtidig jobber vi døgnet rundt. Så de vi klarer å hjelpe, hjelper vi, men det monner lite, sier han.

(©NTB)

Flere nyheter: